Разделиха успешно сиамски близнаци след 7 операции

Бразилски близнаци, които са били съединени в главата, са били успешно разделени с помощта на виртуалната реалност.
Тригодишните Бернардо и Артур Лима са оперирани в Рио де Жанейро под ръководството на болницата “Грейт Ормонд Стрийт” в Лондон.
Екипите са прекарали месеци наред в изпробването на техники, използвайки проекции на близнаците във виртуалната реалност, базирани на компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.
Хирургът Нур ул Оуасе Джелани определя интервенцията като “нещо от космическата епоха”.
Той споделя, че за първи път хирурзи от различни държави са носили слушалки и са оперирали заедно в една и съща “стая с виртуална реалност”.
Близнаците са претърпели седем операции, включващи повече от 27 часа оперативно време и почти 100 души медицински персонал.
Говорейки за аспекта на операцията, свързан с виртуалната реалност, Джелани заявява пред информационната агенция PA: “Това е просто прекрасно. Наистина е чудесно да видиш анатомията и да направиш операцията, преди да изложиш децата на какъвто и да било риск”.
Медикът споделя, че предишните неуспешни опити за разделяне на момчетата означават, че анатомията им е усложнена от белези и той е бил “наистина притеснен” от рискованата процедура.
Той добавя, че както при всички сраснали близнаци след разделянето, кръвното налягане и сърдечният ритъм на момчетата са били “до небето” – докато не са се събрали отново, четири дни по-късно, и не са си докоснали ръцете си.
Близнаците се възстановяват добре в болницата, но им предстои шестмесечна рехабилитация преди да бъдат изписани, пише БГНЕС.
Бернардо и Артур са най-възрастните краниопагични близнаци – т.е. близнаци със слят мозък, които са били разделени.
Според статистиките при едно на 60 000 раждания се раждат сиамски близнаци, а само 5% от тях са краниопагични.