Разделят България на Covid клъстери, мерки ще се прилагат според броя на заетите легла в болниците

Kiril Petkov

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заетост на интензивните легла, предвижда новият ковид план

 

 

Разделили сме България на 6 клъстера от области, които ще се следят общо и мерките, които ще засягат тези клъстериq ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден, ще има и прогноза какво се очаква. Това заяви премиерът Кирил Петков, който представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.

Зависи Covid вълната как се развива, предупредителните дни може да се скъсят или удължат, но ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и бизнес да има точен план какво би трябвало да се случи в следващите дни, добави Петков.

Той посочи и четири етапа, при които ще има различни мерки.

Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. втори етап е с 60% заетост на леглата, етап три –когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%, тогава започват и първите по-меки ограничителни мерки, при които децата например от 1 до 4 клас ще продължават да ходят на училище. При етап 4 – при 80% заетост на интензивните легла, тогава правим едно симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките, всичко друго ще бъде симетрично затворено. Към момента имаме опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.

На пресконференцията присъстват министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

В Националния оперативен план за справяне с пандемията от Covid-19 се предвижда срок от 3-5 дни преди да се наложат нови мерки. Това каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на здравеопазването Асена Сербезова след като премиерът Кирил Петков представи мерките за подпомагане, предвидени в плана.

При предприемане на мерки трябва да се проследи ефектът им върху всички сфери на живот. Мерките трябва да се налагат по начин, по който да бъдат предварително обяснявани и секторите да имат възможност да се подготвят за тях, добави Сербезова.