Разследват пожара на сметището край Дупница, не е отчетено замърсяване на въздуха

Договорът за рекултивация е сключен и дейностите стартират идния месец, казаха от общината

 

Дежурни екипи на пожарната и общински служители продължават да следят запалилото се в петък вечер сметище край Дупница. От него все още излиза дим, като вероятната причина е дълбочината на натрупания боклук.

От община Дупница, казаха за БНТ, че опасност за хората в района няма, но дименето ще продължи още няколко дни. По данни на МОСВ, че няма повишаване на нормите за качество на въздуха. “Няма превишаване на средночасовите норми на показателите за качеството на атмосферния въздух в местността Злево, община Дупница, показват последните данни от измерванията на мобилната автоматична станция на Изпълнителна агенция по околна среда”, казаха от екоминистерството.

Преди дни от община Дупница обвиха, че в гасенето на самозапалилото сметище са се включили пожарни автомобили, техника, водоноски. Районът, според възможностите на ската е запръстен. На място бяха и служители на РИОСВ, които заедно със зам.кмета Крум Милев съблюдаваха за гасенето. Община Дупница е поискала измервателна станция, която бе доставена и монтирата. Запръстяването продължи и в съботния ден.

Преди седмица бе сключен договорът за рекултивация, като същинските дейности стартират през следващия месец, казаха още от общината.

Същевременно, Районната прокуратура в Кюстендил започна разследване на пожара на сметището край Дупница. Досъдебното производство е за управление на отпадъци не по установения ред, като с това е създадена опасност за живота и здравето на населението, съобщиха от обвинението.
Предстоят разпити на свидетели, назначаване на експертизи и други процесуално-следствени действия.
Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Кюстендил. Уведомен е дежурен прокурор от Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение Дупница, под чието ръководство са извършени неотложни действия по разследването – оглед на местопроизшествие от разследващ полицай при Районно управление -Дупница, разпити на свидетели, иззети са веществени доказателства.