Разхлабване на мерките! Десетки заведения в Дупница отвориха врати, клиентите с подаръци

Ресторантьори се страхуват от ново затваряне

 

Десетки заведения отвориха врати в Дупница на 1 март след няколкомесечното прекъсване заради пандемията. Още в първия ден след падането на ограниченията заработиха кафенетата на площад „Свобода”. Покрай тях живна и центърът на града, където вече има хора. Първите клиенти на тези заведения определено предпочетоха масите на открито, за което имаше и подходящи условия – топлото време. За да се почувстват празнично посетителите, в някои от кафенетата сервитьорите

зарадваха клиентите си с подаръци – мартеници.

Отново работят и някои от ресторантите. „Учудващо е, но още в първия ден имаме клиенти така, както беше преди 1 година. Хората не се притесняват и идват. Не сме очаквали такова нещо. Ние не сме спирали да работим, доставяхме храна по поръчка и запазихме целия персонал – 13 души. В момента на работа са 6- има сервитьори и 3-ма готвачи”, обясни Миглена Димитрова – собственик и управител на известен ресторант в топ центъра. Шефката на заведението подчерта, че спазват всички противоепидемични мерки – ползване на малко под 50% от капацитета на заведенията, ползване на маски, осигурени са дезинфектанти на входа и изхода, машини за пречистване на въздуха.

Ресторантьорите са категорични, че много трудно ще си стъпят на крака заради огромните загуби. Страхуват се и от ново затваряне. Досега някои са се справяли с помощта на мярката 60/40 и сумите от 24 лв., изплащани на работниците от социалното министерство, както и от сумите в размер на 75% от възнагражденията, осигурени през м. януари.

„Загубите са страшно големи и трудно ще се съвземем от колапса. Ние кандидатствахме по европейската програма за подкрепа чрез оборотен капитал за малкия и среден бизнес. Отпуснаха ни 22 034,51 лв., но с тази сума не можем да си покрием загубите, въпреки че не сме спирали работа. А има колеги, които въобще не са работили и ресторантите им продължават да стоят затворени. Отварянето наново изисква много инвестиции, струва хиляди. Освен това се страхуваме да не ни затворят отново. Очакваме това да се случи отново, както се случи в Италия например. Там заведенията бяха затворени, отвориха ги и от 1 март пак ги затвориха”, коментира Миглена Димитрова.

Юлияна КОЛЧАКОВА