Разчистване в Котел след бедствения порой

В Котел продължава разчистването на улиците от наноси и инертни материали след падналия пороен дъжд в ниската част на града вчера следобед. 80 литра на квадратен метър е дъждът, който наводни около 20 къщи, нанесе щетите по автомобили и къщи и изнесе асфалта от улиците.

След пороя кметът Коста Каранашев обяви бедствено положение. Днес той обяви, че се очаква този следобед бедственото положение в града да бъде отменено.

Кметът коментира, че ще бъде използван финансовият резерв на общината за отпускане на парични помощи на пострадалите семейства. „Да, имам предложение за 30 хиляди към Общинския съвет. Това ми бяха резервите“, обясни той.

Противопожарната служба се е включила в отводняването на 58 жилищни сгради, котелно помещение на Районен съд-Котел, Пантеона на Георги Раковски, Исторически музей, цех за пластмаси, бензиностанция и  ресторант.

От община Котел са осигурени два багера, с които са разчистени струпаните до мостовете и по улиците наноси, отпадъци и клони.

Най-тежко засегнати от пороя са четири улици в ниската част на града. Каранашев заяви, че ще иска помощ от държавата за възстановяването на засегнатите улици.

„Ще искаме помощ, защото наистина имаме по улица „Иглика“, по „Луда Камчия“, по „Кръстьо Раковски“, това са улици, „Гърневец“, които вече не съществуват. Целият асфалт е изровен, целия асфалт го няма. Така че там трябва да реагираме по най-бързия начин“.

Очаква се днес на сесията на Общинския съвет кметът да внесе предложение за отпускане на парични обезщетения на пострадалите семейства. Ще бъде разкрита и дарителска сметка за подпомагане на бедстващите./БНР