Ранената при нападението в клуб „Рейна” българка е счетоводителка в полицията в Осло, животът й е вън от опасност

01-13-02-zapodozren-klub

Кадър от видеозапис, в който се вижда стрелецът от дискотеката в Истанбул.

Нурай Алиосман, 28-годишната българка, пострадала от ислямисткото терористично нападение в дискотека в Истанбул, е в болница, но извън опасност, пише “Телеграф”.

Тя живее в норвежката столица Осло, където работи в полицията. В Истанбул Нурай е била за посрещането на новата 2017 година с друга българка, която обаче е невредима. И двете жени живеят в Норвегия и са счетоводителки там.

Животът на младата жена вече е вън от опасност, съобщи външният министър Даниел Митов. “Засега състоянието й остава стабилно, но тя все още се намира в интензивното отделение на болницата”, написа във фейсбук той и уточни, че според турските власти няма данни за други засегнати в атентата българи.

“В момента нашата сънародничка е в болница, но в стабилно състояние, контактна е – казва и посланичката ни в Анкара Надежда Нейнски, цитирана от всекидневника. – Лично аз бях в болницата… Приятелката й също беше при нея.”

“Големият проблем е дали тя ще се възстанови напълно и по най-добрия начин – отбелязва още дипломатката. – Лекарите твърдят, че към момента няма опасност за живота й. Куршумът е минал през тялото на младата жена.”

Посланик Нейнски допълва:

“Нашето пострадало момиче не може да разкаже нищо, тя беше в безсъзнание допреди часове. Приятелката й си спомня само как някой започнал да стреля. Това е посттравматичен стрес и навярно й трябва време да се съвземе”.

Нурай Алиосман е родом от Шумен и е завършила там икономика в университета “Епископ Константин Преславски”. От четири години живее и работи в Осло. Вече над 2 години тя е счетоводителка в дирекция “Миграция” на полицията в Осло според информация в социалните мрежи. Преди това е била икономически секретар в университета в норвежката столица.

Родителите на Нурай живеят в Швеция според техни профили във фейсбук. А брат й, който е с две години по-голям от нея, също живее в Осло.

Нурай Алиосман беше оперирана часове след атентата и настанена в една от десетте болници в Истанбул. При стрелбата са били засегнати белият й дроб и гръбнакът.

Втората българка вече се е прибрала невредима в България.

Над половината от убитите в атентата 39 души са чужденци. Сред тях има граждани на Израел, Франция, Канада, Белгия и няколко арабски страни.