Ранни череши в Кюстендилско почти няма! Производители чакат слаба реколта, но по-едри плодове

Борислав Златанов
  • Борислав Златанов: Вносът от чужбина ще подбие пазарната цена

  • Нисък добив прогнозират в Шатрово, председателят на кооперацията Благой Благоев: Италианците и румънците изкупуват цялата ни продукция

Реколтата от череши тази година ще бъде по-слаба от предходната, а ранни плодове почти няма. Това заяви Борислав Златанов, който е един от многото земеделски производители в Кюстендилския регион. Златанов се грижи за насаждения на площ от близо 4 дка в село Долна Гращица. С черешопроизводство се занимава почти 7 години. Той сподели, че със семейството му сами се справят с този бизнес и разчита на него за прехраната си.

“Ранните череши са много зле, почти няма. Ако има нещо, ще е при късните, но като цяло слаба ще е реколтата тази година, но пък плодовете ще са по-едри. Причината е, че нямаше достатъчно слънце през месеците април и май и като цяло пролетта откъм атмосферни условия бе колеблива. Това забави и развитието им, поне с 10 дни до две седмици. Миналата имаше страхотна реколта, но нямаше пазар и доста от плода отиде за ракия. Добрата новина за мен и по-далечните села от Кюстендил е, че последният дъжд, примесен с градушка, засегна по-близките села до града. При нас в Долна Гращица градушка за радост нямаше, само силен дъжд, така че дръвчетата, от които чакам плод, а те са малко над 100, засега оцеляха. Имам от сортовете “Бинг”, “Ван” и “Жълта Драганова”. Освен че ще е по-слаба година, и цена няма да има”, казва Златанов.

По негови думи, ако в Кюстендилско продукцията е зле, то на други места в страната положението е по-добре. Освен това наближава времето за вноса от чужбина, който ще подбие пазарната цена. Борислав очаква първите череши в средата на юни. “Вероятно първия плод ще набера седмицата преди Черешова задушница и се надявам времето да е богато на слънце, за да може да предлагам продукция и на Празника на черешата, както го правя в последните години.

Ранните череши имат тук-там пРанните череши имат тук-там по някой плод.о някой плод.

Много ще разчитам сега да е доста по-добре за нас черешопроизводителите и да има туристи, които да дойдат да си купят от кюстендилската череша, тъй като преди година заради мерките покрай Ковид-19 в последния момент празникът бе отменен и с това спря и туризмът, а ние вече бяхме набрали големи количества череши за празника. Дано всичко тази година е добре, за да може да предложим продукцията си. Разбира се, дано няма и градушки, за да може черешите да узреят по естествен начин. Дано и един ден завод за преработка да има, така някои проблеми за нас производителите ще намалеят.

Същевременно стана ясно, че няма последици за масивите от череши в Шатрово след пролетните бури, които се разразиха в област Кюстендил през последните два дни, сподели председателят на кооперацията в селото Благой Благоев. „Само градушка да няма, иначе силният дъжд и вятър не са нанесли щети. Надяваме се град да не падне. Това са ни тревогите в момента”, сподели притесненията си Благоев.

Със своите 1000 дка овощни насаждения кооперацията е най-големият производител на череши в района. Към тях вече са прибавени още 300 дка стара градина, която е изчистена и подрязана. „Тази година очакванията ни са за по-нисък добив на череши заради валежите точно в периода на опрашването на дърветата. Годината е лоша за всички овошки и не очакваме много. Кампанията ще закъснее с две седмици заради продължилите по-дълго време студове и вероятно ще отиде към 10-15 юни”, разказа Благоев. „Нещата вече са почти организирани. Както всяка година, така и тази ще работим с берачи от района на Сливен. Идват и хора от Дупница. С повечето се познаваме от работата ни през годините назад и сме се уговорили вече. Около 200 души се включват всяка година в брането на черешите в нашата кооперация. Тази година обаче не е силна и не чакаме голям добив, та може да са и по-малко”, сподели председателят на кооперацията.

„Няма нищо общо с предходни години. Брали сме по 600-700 тона, стигали сме и до 1000 тона. Сега очакваме около 400. Не само при нас е така, почти в цяла България времето не позволи на дръвчетата да се опрашат. Имаше и много измръзнали вследствие на студовете. Лоша година, това е”, обобщи Благоев.

Традиционно кооперацията работи с най-големите фирми в страната за изкупуване на произведената продукция. „Продаваме на италианци и румънци, които имат фирми в България и изкупуват български череши. Собственици на една от най-големите фабрики в Катуница са италианци. Те изкупуват тук огромни количества за сладкарската им индустрия и сушене. В България фабриките за консерви имат много по-малък капацитет. По същия начин стои въпросът и с българските сушилни, които също не могат да поемат големи количества. За нашата продукция пазари винаги има, защото нашите череши са вкусни и с добро качество”, похвали стоката си Благоев.

Средната цена за изкупуване на череши все още не е определена. „Надяваме се, че тази година намаленият добив ще доведе до увеличаване на цената и компенсиране на вложените средства. През миналата година цените на пунктовете в района бяха по 60-80 ст. за килограм. На тази цена се изкупуваше продукцията на хората с по-малки градини, които предават продукцията си там. Цените на фабриките бяха по-високи и плащаха до 1.10 лв. за килограм, в зависимост от размера и качеството на черешата. Ние работим само с фабриките, защото предаваме по 30-40 тона на ден, коментира Благоев.

В Шатрово имат готовност да посрещнат около 150 берачи. ”Идват всяка година. В кооперацията имаме бунгала и склад, който приспособяваме за престоя им. Когато има повече работа, част от тях са и на палатки тук. Това са сезонни работници, които участват в брането на рози в Казанлъшкия край, идват тук за брането на череши, после са на билки, малини, боровинки, ходят на различни места в страната. Направили сме тоалетни и бани с постоянно течаща вода, за да им осигурим някакви прилични условия. Престоят им обикновено продължава 1 месец”, разказа Благоев. Заплащат средно на работник по 30-35 ст. за килограм череши, стигали са и до 45 ст., като сключват еднодневни договори за посочената дейност.

Кооперацията в Шатрово се слави с изключително вкусна продукция. „Черешите ни са от старите български сортове – „Ван”, „Бинг”, „Козерска” и „Жълта Драганова”. Имат перфектни вкусови качества – сладки, сочни, хрущялни, с една дума прекрасни. Подходящи са както за прясна консумация, така и консервирани. Италианците и румънците признават, че няма по-вкусна от кюстендилската череша. Почвата и районът тук създават перфектни условия за отглеждането на череши и наистина трябва да ценим това, което имаме”, споделя председателят на най-голямата кооперация в областта Б. Благоев.