РБ за програмата на БСП: Пладнешки обир в колосални размери

 

Програма е опасна в три направления, които са пагубни за българската икономика и бъдещия просперитет на страната

untitled-1-copy

Повече от 14 милиарда лева ще струва на българския данъкоплатец приетата от БСП програма, изчислиха от Реформаторския блок. Това е пладнешки обир в колосални размери и РБ ще се бори за информиране на гражданите за мащаба на левия популизъм.

Това се казва в позиция на Реформаторския блок, разпространена от партийния пресцентър. Ето и пълния текст:

“Предизборната платформа на социалистите представлява финансов абсурд и пари за този парад на популизма няма. Липсва каквато и да е финансова обосновка на тезите на БСП. Предвидените мерки имат само два възможни резултата – шоково повишаване на данъците в страната или тегленето на нови чудовищни заеми”, смятат от блока.

Програмата е опасна в три направления. Първо – грандомански и неефективни проекти. Те представляват параван за колосални кражби, но българските граждани ще разобличат тези нелепи лъжи. Реанимирането на проекти като АЕЦ “Белене”, “Бургас-Александруполис” и “Южен поток” няма да доведе до икономически просперитет и по-ниски цени на тока. Тези проекти ще костват на страната двойно повече от обира “КТБ”, ще хвърлят България в пълна енергийна зависимост от Путин, ще унищожат енергийната диверсификация, която България осъществява в последните години като надежден член на ЕС и ще замразят доходите в страната за години напред. Огромните комисиони от тези проекти ще отиват в ръцете на апаратчиците и обръчите от фирми на БСП и ДПС. Те са единствените печеливши, а не българските граждани. Дълговете им обаче, ще плащат няколко поколения българи.

Вторият негатив в програмата се състои в неефективно харчене на пари на българския данъкоплатец, без това да генерира добавена стойност и възвръщаемост. От БСП за пореден път ще опитат да създадат държавен фонд под благозвучното име “Индустрия”, чрез който на тъмно да прехвърлят по 500 млн. лв. годишно от републиканския бюджет към близките фирми на партийните олигарси, подобни схеми са познати от времето на кабинета “Орешарски”.

Третият минус на програмата на БСП е, че тя представлява традиционната фабрика за илюзии на социалистите – гръмки обещания за нереалистични повишения на заплати, пенсии и социални помощи. При управленията на БСП от тези думи винаги са редуцирани до лъжи, нецелесъобразно изхарчени пари и натрупани милиарди нов държавен дълг.

Ако искаме икономически прогрес и растящи доходи, държавата трябва намали данъчната и административна тежест върху бизнеса и гражданите, да контролира строго регионалните монополи (в електроразпределението и водния сектор), да не позволява създаването на картели и да разбие съществуващите, както и решително да намали корупцията. Необходими са реалистични десни мерки за работеща икономика без излишно политическо вмешателство. Това са мерки, които Реформаторският блок единствен може и ще представи пред българските граждани в предизборната си програма.

Призоваваме всички партии да подхождат отговорно и зряло в изготвянето на своите програми и обещания, тъй като цената ще плащат българските граждани. Формирането на очакванията на обществото трябва да бъде на базата на икономическите реалности и финансовите възможности, а състезанието между политическите идеи да е за най-доброто възможно за гражданите, а не да внушава илюзии за рай на земята още в утрешния ден”.