Редица страни въвеждат нови ограничения за справяне с Covid-19

Нови ограничения за справяне с разпространението на Covid-19 въвеждат редица страни. В световен мащаб над 115 милиона и 700 хиляди са потвърдените случаи на коронавирус, а починалите са над два милиона и половина.

Германия удължава ограниченията, наложени заради пандемията от Covid-19 с три седмици – до 28 март. В някои от районите обаче с по-ниско разпространение на вируса мерките ще бъдат облекчени.

Предвижда се и възможност за връщане към отменени ограничения, ако седмичният индекс на заразяване надхвърли 100 на 100 000 души население в три последователни дни.

Естония също от вчера затегна мерките. Забраняват се събитията на закрито, а културните и развлекателните центрове, които досега работеха с ограничения, ще затворят.

Междувременно Литва продължава предпазливо да разхлабва ограниченията в резултат на намаляването на новите случаи.

През уикенда ще бъдат отворени музеите на открито, природните паркове, зоологическите градини и други дейности навън. Посетителите обаче ще бъдат ограничавани. Библиотеките и автошколите възобновяват дейността си.

Чехия и Словакия ще получат допълнително по 100 000 дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ от своите партньори в ЕС. Двете страни са сред най-засегнатите от пандемията в света. Чехия отправи молба за помощ към някои европейски държави заради препълнените си болници.

В същото време Япония въвежда правила за влизането на нейна територия на чужденци, пристигащи от някои европейски държави като Австрия, Белгия, Германия, Италия, Франция, както и от Бразилия, Нигерия и Обединените арабски емирства.

Пристигащите ще трябва да прекарат три денонощия в специални карантинни центрове, а след това ще трябва да си направят тест за коронавирус и при отрицателен резултат ще могат да си отидат у дома за още две седмици самоизолация.

Мерките влизат в сила от петък.

До 7 март в страната остава в сила забраната за издаване на визи за гражданите от всички страни и региони.

В момента в Япония се допускат само местни граждани и дългосрочно пребиваващи чужденци с разрешително за постоянен престой./БНР