Река Горица закипя от мъжкото хоро в Овчарци, бели гълъби възвестиха Богоявление

Служителят в ТЕЦ „Бобов дол” Кирил Шиков извади богоявленския кръст от ледените води на река Горица в село Овчарци. Младият мъж целуна светинята на фона на развяващи се български знамена.

Самият той на излизане от реката си пожела много здраве и любов. Кирил успя да намери пръв богоявленския кръст в реката, където заедно с него се хвърлиха над 25 млади мъже от сапаревобанското село.


Интересен бе моментът, когато отец Ивайло хвърли кръста. Всички млади юнаци наскачаха и в продължение на около няколко минути издирваха кръста, който се скри изпод погледите им. Накрая Кирил изскочи радостен от реката, намерил християнския символ. След това мъжете на Овчарци, пременени в народни носии, под звуците на гайди и тъпани, извиха ледено хоро във водите на реката, пресъздавайки калоферския обичай.


„Изключително радостни сме, че нашият празник може да съперничи на атмосферата в Калофер. Иска се много кураж и воля да влезеш в ледените води и да играеш хоро. А всеки, който види това с очите си и чуе звука на гайдата, настръхва и се изпълва с любов към България“, сподели за „Вяра” кметът на Овчарци Радостина Сусанина.


Честването на Йордановден започна с празнична литургия в храма „Свети Йоан Богослов“. След това събралите се хора се отправиха с литийно шествие към местността Водопада, където се проведе християнският ритуал. Там бе запален огромен огън, който олицетворява вярата, светлината и новото начало.


И както повелява традицията в последните години – в небето над Овчарци полетяха бели гълъби. Техният полет припомня за онзи миг от святото кръщение, когато от небето се спуска гълъб и каца на рамото на Христос, символизирайки триединството – Отец, Син и Свети дух. Снимки: Фейсбук, село Овчарци

Видео