Рекорден брой участници – 7514, окупират Перник за Сурва,  жената с най-силния глас в света Смиляна Захариева – една от атракциите

  • Фестивалът ще се открие с грандиозен спектакъл „В сърцето на Сурва“ на 25 януари – петък

 

 

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“ в Перник отново ще изненада всички с рекорден брой участници.

Тази година се очакват 7514 с общо 122 групи. От тях мъже – 4168, жени – 1816, деца – 1357. 19 са групите от чужбина с 433-ма участници. Обичаите си в маскарадните игри ще покажат 19 групи, представители на 8 държави – Македония, Русия, Португалия, Италия, Сърбия, Румъния, Гърция, Словения.

Фестивалът ще се открие с грандиозен спектакъл „В сърцето на Сурва“ на 25 януари – петък, пред Двореца на културата. В него ще вземат участие уникалните майстори на танца, славеите на народните песни Ива Давидова и Боряна Василева и прекрасната Михаела Филева. Грациите на художествената гимнастика пък ще изненадат публиката с блестящо представление с ленти. Преди това в центъра на града ще има факелно сурвакарско дефиле, в което ще се включат сурвакари от кв. „Бела вода”, носителите на голямата награда „Златната маска 2018 г.”.

И тази година Перник ще събере учени от цялата страна на научна конференция. Те ще представят доклади на тема „Делниците и маските“. Ръководител на конференцията ще бъде проф. Иван Маразов.

Рекорден брой ще бъдат и участниците в младежкото маскарадно дефиле. Тази година на пл. „Кракра“ ще преминат 700 ученици от 21 училища, които са с 200 повече от миналогодишните издания. За първи път ще се изявят ученици от София и Червен бряг.

Туристите ще се насладят на кулинарни демонстрации и дегустации на традиционни зимни ястия. Посетителите на фестивала ще бъдат почерпени със сурвакарско ястие, приготвено от популярния шеф-готвач Иван Звездев. Български и чуждестранни изпълнители ще се изявят във вечерните концерти “Приятели без граници” и “На мегдана”. Специални гости ще бъдат Лилия Семкова и Боряна Карпузова, както и Смиляна Захариева – жената с най-силния глас, вписана в рекордите на Гинес в съпровод на 3-ма гайдари от Пловдив. Тя пее с рекордните 143,8 децибела. Най-силният глас в света!

Сурвакарското село, оформено на централния площад “Кракра”, ще приема посетителите. Там ще се извият и красиви танци, обединени във фолклорни програми.

Съпътстваща детска програма е предвидена в Общинския младежки дом от 11 до 16 часа. Момичетата и момчетата имат възможност да се включат и в творчески ателиета – да изработят маски, да направят колаж или сурвакар-марионетка и да отгатнат маскарадните маски на кой български регион принадлежат.

На 25 януари в сградата на Обединения детски комплекс ще отвори врати творческа забавачница „Децата на Сурва“.

Работилницата за маски, наричана в повечето села „Мечкарница“, отново ще бъде част от програмата. Тя ще бъде отворена през трите фестивални дни от 10 до 18 часа в Общинския младежки дом. Майстори от различни селища в Пернишко показват нагледно как се прави сурвакарска маска, а посетителите имат възможност не само да се докосват до една малка част от тайните при изработването на атрибутите, но и да си купят желаната маска.

В нея участват най-добрите майстори на маски в региона. Занаятчии ще покажат сувенири със сурвакарска тематика.

Фестивалните дефилета, както всяко година, ще бъдат в събота и неделя от 10 до 17 часа. Перник посреща гостите на фестивала със засилени мерки за сигурност. С решение на Общинския съвет са обособени зони за паркиране за посетителите на тридневната фиеста.

Закриването на фестивала ще бъде от 18 часа в неделя.