Рекорден брой – 170 участници и 33 наградени в ученическия конкурс на Окръжен съд – Кюстендил и районните съдилища

Окръжен съд – Кюстендил, заедно с районните съдилища в Дупница и Кюстендил обяви и награди победителите в областния ученически конкурс „В страната на справедливостта“ 2022 година. Изложба с най- добрите произведения е подредена на втория етаж в Съдебната палата в Кюстендил. Конкурсът се провежда за трета поредна година и е част от образователната програма на ВСС и МОН- „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. В четирите раздела на конкурса участваха рекорден брой – 170 ученици, от 15 училища в 6 общини от област Кюстендил. Сред тях и деца със специални образователни потребности и ученици от средното училище към Затвор- Бобов дол. Жури, в състав от трима съдии оцени близо 180 творби в направленията: „Литературно творчество“, „Изобразително изкуство“, „Компютърна рисунка“ и „Видеоклип“.

Отличени са 33 ученици, след тях 2 деца със специални образователни потребности. 25 от призьорите в конкурса бяха наградени днес, а останалите 8 ще получат своите награди утре, в 13 ч. в Съдебната палата в гр. Дупница. Всеки един от победителите получи Конституцията на Република България, Ваучер за учебни материали и специална чаша, украсена с картина, победител от конкурса през 2021 г., както и Грамота. Наградите връчиха председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова и председателят на Районен съд – Кюстендил, съдия Мая Миленкова.

Изобразително изкуство / 1- 4 клас /:
1. Габриела Василева Стефанова – III „в“ клас на НУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Кюстендил;
2. Росица Славчова Славева – II „в“ клас на ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Дупница;
3. Стефани Сашова Станойкова – I „в“ клас на НУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Кюстендил;
Борис Бисеров Аксентиев – III „г“ клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кюстендил;

Божидар Росенов Димитров – III „в“ клас на НУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Кюстендил.

Изобразително изкуство / 5- 7 клас /:

1. Стела Юлиянова Васева – VII „а“ клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кюстендил;
2. София Емилова Валентинова – VII „б“ клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кюстендил;
3. Кристиян Ивайлов Герчев – VII клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Дупница;
Ивон Асенова Кацарска – VII „б“ клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Сапарева баня;

Камен Александров Мирчев – VI „в“ клас на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Кюстендил.

Изобразително изкуство / 8- 12 клас /:

1. Мирела Мирославова Кенова – XI клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил;

2. Леа Симеонова Здравкова – IX „в“ клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил;

3. Пламена Пламенова Георгиева – XII „б“ клас на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски – гр. Дупница;

Мария Олександрова Рудик – XI „а“ клас на Езикова гимназия „Д- р Петър Берон“- гр. Кюстендил.

Компютърна графика и колаж / 8- 12 клас /:

1. Мирела Мирославова Кенова – XI клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил;

2. Елисия Благоева – IX „в“ клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил;

3. Виктор Сотиров – XI „б“ клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил

Литературно творчество / 1- 4 клас /:

1. Александър Йорданов Тодоров – I „а“ клас на НУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Кюстендил;
2.Дария Василева Гъркова – III „а“ клас на НУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Кюстендил;
2. Яна Росенова Крумова – IV „б“ клас на ОУ „Проф. Марин Дринов“- гр. Кюстендил.

Литературно творчество / 5- 7 клас /:

1. Капка Верева Георгиева – VII „а“ клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Бобошево;
2. Симона Светославова Маринова – VII клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Дупница;
2.Александър Валентинов Самаринов – VII клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Дупница.

Литературно творчество / 8- 12 клас /:

1. Велизара Мартинова Стоева – X „а“ клас на ЕГ „Д- р Петър Берон“ – гр. Кюстендил
2. Лилия Емилова Антонова – XII „б“ клас на ЕГ „Д- р Петър Берон“ – гр. Кюстендил
3. Борис Руменов Захариев – X „а“ клас на ЕГ „Д- р Петър Берон“ – гр. Кюстендил

Видеоклип / 8- 12 клас /:

Рая Цонева – Клуб „Киното“ към ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил;
Магдалена Стоилова- Клуб „Киното“ към ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил;
Миа Димитрова – Клуб „Киното“ към ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил;
Йоана Алабачка – Клуб „Киното“ към ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил;
Виктория Викторова – Клуб „Киното“ към ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил;
Десислава Стоянова – Клуб „Киното“ към ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил;
и
Момчил Мигленов Симеонов – IX клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Бобов дол.

„Благодаря Ви – деца, учители, директори на училища, родители. Благодаря Ви, че сте част от отбора на Справедливостта. Ще си позволя да цитирам част от написаното от учениците в раздел Литературно творчество:
„Ние децата желаем, да живеем в страната, където съдията решава справедливо делата“, пише третокласничката Дария Гъркова и завършва – „Когато има справедливост, спокойствие цари. Децата весело играят, за светло бъдеще мечтаят!“.
Първокласникът Александър Тодоров ни разказва историята за кучето си Роко и неговите приятели, които се скарали за… кокала. Мъдрият съдия, бухалът Бобо решил спора и всички заживели отново в разбирателство, „но понякога справедливото решение не винаги ни се харесва. Така е и при хората“, завършва Александър.

„Добре дошли в Съдебната палата! Ще ви приветствам с думите на Велизара Стоева, 10 клас, която ни разказва за „Жената, която нищо не видя“ и за срещата на едно момиче с Темида: „Защо си затваряш очите, когато се молиш, когато плачеш, когато мечтаеш…защото най- красивите неща в живота ти не ги виждаш, но ги усещаш със сърцето си. Същото е и с истината, най- добре разбираш кое е редно, когато сложиш превръзка на очите си и хванеш везната в едната си ръка, в готовност да отсечеш справедливото решение с меча, който е в другата. Добре дошъл в страната на справедливостта!“.

Лилия Антонова – 12 клас пише: „За да живее в справедлива страна, човек не трябва да забравя, че животът му е обвързан с другите в една обществена система, в която има както своите права, така и своите задължения“…. И завършва есето си: „Страната на справедливостта може би не съществува в рамките на нашия живот, но силата, която разграничава правилното от грешното решение съществува, и това е законът“.
Десетокласникът Борис Захариев разказва история за едно общество, в което няма конфликти и раздори, но го няма и правото да имаш различно мнение. Главни герои са 13- годишната Йоана и нейната майка: „Защо ли е забранено мама да изказва свободно позиция пред другите хора? А защо тя се страхува да го направи? Къде е справедливостта, която й позволява да има мечти, ценности и цели, които свободно да следва открито, а не да се страхува, че някой ще разбере, че тя е различна. Ами то, не е ли нормално всъщност, не са ли всички хора разнообразни, както са и цветята, животните и насекомите? Борис завършва разсъжденията си с думите: „Едно общество е силно, когато възпитава младото поколение в ценности, когато го придържа към моралните принципи!“.
Това всъщност е и една от основните цели на ученическия конкурс, който Окръжен съд, заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница организира, вече трета поредна година. Благодарим на всички, които бяха, са и ще бъдат „В страната на Справедливостта“, завърши председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова.

Специалната награда на Районен съд – Кюстендил, за най- активно училище и най- активен клас спечелиха Начално училище „Св. Климент Охридски“ – гр. Кюстендил и Първи „а“ клас на училището, с класен ръководител Десислава Кирилова. Председателят на съда, съдия Миленкова награди, от името на адвокат Петя Хантова, с последната й книга, тримата победители в раздел „Литературно творчество“ – 8- 12 клас.

Церемонията по награждаването бе излъчена на живо чрез Фейсбук страницата Кюстендилски съдебен район.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100078380026661

Всеки един участник в тазгодишното издание на конкурса ще получи чрез директорите на учебните заведения специално изработената чаша, Конституцията на РБългария и Удостоверение за участие.

Картините, подредени в изложба в Съдебната палата в Кюстендил могат да бъдат откупени с благотворителна цел, като събраните средства ще бъдат дарени от организаторите на човек в нужда или за социална кауза.

На фейсбук страницата Кюстендилски съдебен район ще може да намерите и Галерия от снимки на най- добрите творби от раздел „Изобразително изкуство“, това е мястото и, където ще може да прочете отличените творби от раздел „Литературно творчество“, както и да видите видеоклиповете от конкурса „В страната на Справедливостта“ 2022 г.