Рекордните 3300 литра курбан в чест на Божията майка приготвиха в Долна баня

  • Своето кръщение получиха Никола Тодоров и Дария Иванова

  • Осветена бе и дарената и изографисана от Ралица Груева икона на св. Ефрем Нови

Огромно количество курбан в чест на Божията майка раздадоха в Долна баня. При строго спазване на противоепидемичните мерки подготовката за курбана започна още в съботата.

След молитва бяха принесени в жертва дарените или закупени от църковното настоятелство животни – една крава – 900 килограма, и 27 овце, 9 от които дарени от кмета на общината Владимир Джамбазов. За вкусната манджа в казаните бяха сложени още 1300 пилета, една патица, седем заека и десет пъдпъдъка, дарени от Ловно-рибарското дружество “Сокол-1898” с председател Станислав Рименов.

За чорбата в казаните бяха сложени още 350 килограма зеле, 350 килограма домати, 200 килограма чушки, 90 килограма лук, 100 литра олио и задължителните подправки. Тази година приготвената богородична курбан-чорба отново достигна рекорд – 3300 литра, като главни готвачи бяха Кирил Драганов и Георги Станоев.

Похвално беше тази година в подготовката за курбана присъствието на децата от Долна баня, от много години толкова много деца не са помагали за богородичната чорба, за което църковното настоятелство им благодари сърдечно. Благодари и на десетките младежи, жени и мъже, които всеотдайно и неуморно помагаха през двата дни.

След неделната служба и вечерня на открито пред църквата енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и свещеник Емануил Димитров отслужиха голям водосвет за здраве, благополучие и благоденствие на долнобанци и гостите на рилския град. Осветена бе и дарената и изографисана от Ралица Груева икона на свети Ефрем Нови. Всички присъстващи се поръсиха със светена вода, след което бе осветен и курбанът.

В празничния ден в църквата своето Христово кръщение получиха малките долнобанчета Никола Ивайлов Тодоров и Дария Иванова Иванова.

В ранния неделен следобед забиха празнично църковните камбани и приканиха долнобанци и техните гости да си вземат от приготвения богородичен курбан в чест на Божията майка. При много добра организация от страна на църковното настоятелство хилядно множество хора премина през светата обител и всеки си взе за здраве от вкусната чорба.

И когато работата по раздаването на манджата приключи, помощниците седнаха на празнична трапеза вечерта, хапнаха и вдигнаха наздравици с пожелание за здраве и догодина да приготвят по-голям богородичен курбан.

Любо КУЗЕВ