Рекорд на новозаразени с коронавирус в Италия, ново извънредно положение в Испания

Мадрид и Рим вече са с още по-строги мерки. Испанският премиер Педро Санчес обяви ново извънредно положение в страната от днес следобед, което иска да продължи до май догодина. То ще е съпроводено с вечерен час.

Премиерът на Италия Джузепе Конте засили ограничителните мерки в страната след рекорд на новозаразени и въпреки съпротивата на областни управители.

Потвърдените случаи на коронавирус в Италия преминаха половин милион, над 200 000 от тях са на лечение.

Само за 24 часа новозаразените в страната стигнаха рекордните 20 000. От утре до 24 ноември спират да работят кина, театри, спортни зали и басейни. В баровете и ресторантите няма да се сервира след 18 часа. Детските градини остават отворени, но 75% от занятията в гимназиите и университетите ще са онлайн. Хората са призовани да избягват градския транспорт и придвижването извън населените си места.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия: “Да се справяме с пандемията означава да позволим на нашата здравна система да дава бърз отговор гарантирайки лечение и подходяща хоспитализация на всички граждани. Означава да предотвратим втора пълна карантина, като тази през пролетта. Страната не може да си го позволи”.

В Испания премирът Педро Санчес обяви ново извънредно положение и ще търси одобрението на парламента то да продължи шест месеца. С изключение на Канарските острови, навсякъде се въвежда вечерен час от 23 до 6 сутринта като регионите могат да променят времетраенето.

Педро Санчес, премиер на Испания: “Придвижването между 23 и 6 ще бъде възможно само по оправдани причини като купуване на лекарства, изпълнение на служебни задължения, грижа за възрастни или малолетни”.

Автономната област Кастилия и Леон вече забрани излизането между 22 и 6 сутринта.

Еухенио Естебанес, жител на Валядолид: “Трябва да сме вкъщи в 10 часа и мисля, че тази мярка е правилна.Имах коронавирус и знам какво е.Повечето хора са отговорни и знаят какво правят, но винаги има и такива, които не са”.

От утре спортните и културни обекти в Брюксел затварят врати, въвежда се вечерен час от 22 до 6 сутринта.