Рекорд! 36 души дариха кръв в Дупница

Христо Милев
  • Организаторите от Ротаракт клуб: Кампанията е все по-успешна

 

Рекордните 36 кръводарители се включиха в тазгодишната акция за кръводаряване на Ротаракт-Дупница, която бе проведена в петък в заседателната зала на община Дупница.

Йоан Бойчев

„36 души дариха кръв и това е доста добре. Миналата година за два дни кръводарителите бяха малко над 40, а сега за 3 часа (от 10,00 до 15,00 ч.) – почти толкова. Хората са все по-склонни да даряват кръв, а и ние се справяме по-добре. Кампанията е все по-успешна”, коментира Йоан Бойчев. Той е един от организаторите от Ротаракт клуб-Дупница, който за четвърта поредна година участва в акцията и като кръводарител. Йоан е на 22 г., от Дупница, занимава се с поддръжка на софтуер в София.

Предимно млади хора дариха кръв.

„Има голям проблем с кръводаряването и съответно целта на кампанията ни е да намерим достатъчно хора. Защото наистина има достатъчно хора, които биха дарили кръв, но това просто не е толкова рекламирано. Има и друг проблем – хората не са наясно с ползите. Наистина е полезно да се кръводари. Това влияе добре на организма, пречиства и обновява кръвта. Това са част от причините, че кръводарявам. Като цяло ползата е, че дарената кръв отива в държавния резерв и се използва от всички болници. Доста хора се притесняват, че ако кръводарят и след това техен близък има нужда от кръв, няма да могат да дарят за него. Това не е така. Защото 6 месеца след като са кръводарили, те получават бележка и могат да я използват на техния близък да бъде дадена кръв безвъзмездно, без да се заплаща каквото и да било”, обясни Йоан Бойчев.

„За втори път дарявам кръв чрез същата кампания на Ротаракт клуб. Подтикна ме идеята, че мога да спомогна за спасяването на човешки живот и самата благородна кауза…

Подробности в печатното издание