Ремонтираното Вътрешно отделение на болницата в Гоце Делчев вече приема болни с Ковид

Около 100 души се лекуват в МБАЛ „Иван Скендеров”, в отделенията се намират свободни легла

Пациенти с Ковид-19  вече се приемат и в ремонтираното Вътрешно отделение на болницата в Гоце Делчев. В момента там се лекуват 17 души. Припомняме, от началото на март лечебното заведение изпитваше затруднения с леглата за болни от коронавирус. Ремонтът на вътрешно отделение допълнително усложни обстановката.

В момента в МБАЛ „Иван Скендеров” се лекуват 100 пациенти с Ковид-19. Най-много са хоспитализираните в Инфекциозно отделение – 27 души. В Детско са настанени 24-ма, в ортопедия лежат 15 болни, в Неврология – 10 и в АГО – 8. Заместник-управителелят д-р Ангел Тонгов определи състоянието на хоспитализираните като средно тежко, те са с двустранни пневмонии.

Свободни са единствено единични легла в отделенията и на този етап не се налага да се връщат болни. Няма проблем и с наличните медикаменти за лечение. Въпреки това медиците не отрекоха, че натоварването е голямо.

Припомняме, от няколко дни официално работи нова PCR лаборатория към болницата. Правят се тестове е по метода на Елайза, който е основен имуноензимен метод в клиничната имунология ( ELISA) със 100% чувствителност и 92.5% специфичност.

В първия ден са направени 41 теста, от които 15 са положителни. Капацитетът на лабораторията е 96 теста на ден. Тя ще обслужва жители на общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча, Хаджидимово.