Ремонтират камбанарията на Митрополитската църква

Кметът на Самоков Вл. Георгиев лично провери как върви работата

Тече ремонт на камбанарията на Митрополитската църква в Самоков. Кметът на общината Владимир Георгиев и зам.-кметът Дончо Зашев, заедно с архиерейския наместник Отец Михаил в понеделник огледаха напредъка на ремонтните дейности.

В момента се подменя дървеното стълбище, което бе най-компрометираната част. То бе изгнило, стъпалата и перилата бяха в много лошо състояние и бе опасно за използване, за да се бият камбаните. С тази цел бе обявена и дарителска кампания за набиране на средства за ремонта на камбанарията.

Община Самоков, с решение на Общинския съвет, отпусна дървения материал. В момента голяма част от подмяната на дървеното стълбище с отпуснатия материал е извършена. Предстои монтирането на парапетите. Очаква се дейността да приключи до края на тази седмица.

Кметът Георгиев и отец Михаил обсъдиха другите дейности, които трябва да се извършат. При днешния оглед стана ясно, че след подмяната на стълбите, трябва да се направи измазване на стените, а на отворите да се поставят специални мрежи, които да предпазват от снегонавявания. От влагата и снега, голяма част от вътрешната мазилка под прозорците е паднала.

Част от тези дейности ще се извършат от Общинското строително предприятие. Със събраните по дарителската сметка средства, които към момента са около 25 хил. лв., ще се ремонтира фасадата.