Ремонтират покрива на Промишленото в Дупница, течове няма

Борис Кръстев

Таванът на Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление (по-известна като Промишленото) в Дупница не е наводнен заради извършвания в момента ремонт на покрива. Уверение за това даде директорът на учебното заведение Борис Кръстев, към когото се обърнахме за информация след сигнали в социалните мрежи. Там се появиха твърдения, че покривът е оставен открит и при дъждовете от последните дни е наводнен. „Аман от майстори. Оставиха покрива открит. Честито наводнение, промишленци”, гласи коментар във фейсбук.

На таванските помещения, които ни бяха показани, няма следи от теч от дъжда

От ръководството на училището бяха категорични, че написаното не е вярно.
„Ремонтът се извършва в срок. По договор трябва да продължи 43 календарни дни – от 8 септември до 20 октомври. Досега е махнато всичко старо. Има да се подменят още греди, както е по количествено стойностна сметка. Поставена е мембрана над дъските, която предпазва при валежи, и на тавана няма наводнение. Очаквах дъждовете. За мен беше важно да няма течове и това не е допуснато”, заяви Кръстев. Директорът показа две тавански помещения с поставена подпокривна мембрана, където наистина няма следи от течове.
Стана ясно обаче, че ремонтът е закъснял заради забавяне на средствата от Министерството на образованието и науката. „Средствата, които ни отпуснаха от министерството, дойдоха в края на август. Затова ремонтът започна по-късно. Веднага стартирахме процедура по избор на изпълнител и всичко сме спазили. Имаше юристконсулт, който срещу заплащане участваше в избора на фирмата. Имаше процедури и по съответните критерий беше определен изпълнителят – „БГ строй 77” ЕООД -Дупница, с управител Славчо Янков Даринов. Това, което ми е казано от тях, е, че всичко ще бъде извършено в определения срок”, уточни Борис Кръстев.
Ремонтът е на стойност 146 478 лв. без ДДС (175 774 лв. с ДДС). Предвижда се частично възстановяване (40%) на компрометирана конструкция и цялостна подмяна на циглите. Заложена е битумна хидроизолация на физкултурния салон.
Ремонтът е предприет след настояване на ръководството на училището да се осигури финансиране за възстановяване на компрометирания покрив.
От учебното заведение са категорични, че ще настояват и за средства за смяна на дограмата, която на места е в окаяно състояние.
„Ще изготвя доклад до министерството да ни отпуснат средства и за дограмата. Надявам се следващата година да сменим и нея”, отбеляза директорът.
В момента в Промишленото всички учат присъствено, но има опасност един клас да бъде карантиниран. „В първия ден имаше болно от Ковид-19 дете, заради това бе карантиниран един клас за 10 дни. Сега всички ученици учат присъствено, но може да се прибегне до карантиниране на 8 „б” клас. Там има деца от юндом, където има заболяла колежка. Заради това ще правят изследвания на всички деца и ако са с положителен тест, може да се прибегне до карантиниране”, обясни Кръстев.

Юлияна КОЛЧАКОВА