Ремонти кипят в детските градини на Самоков, в „Детелина” ще се прави физкултурен салон

Кметът Владимир Георгиев е подал заявление до Министерството на образованието за отпускане на средства за филиалите в Говедарци и Бели Искър

Кметът Владимир Георгиев, зам.-кметът Люба Кленова и гл. експерт „Образование” Снежана Дамянова се срещнаха с директорите на детските градини в Самоков.

На срещата бе обсъдена готовността за началото на учебната година. В детските градини на територията на община Самоков са извършени заявените от директорите ремонти. На ДГ „Пролет” е поставена плоча, която да замени гредоредите на тавана. Предстои подмяна на вратите във филиала в Седми квартал. В ДГ „Звънче” и „Звънче – филиал” са направени належащи аварийни ремонти на фасадата. Директорът г-жа Лухова сподели, че е изключително належащо подмяната на улуците. В детската градина през тази година бе изградена нова площадка, която ще бъде открита в началото на новата учебна година. Коментирана бе организацията, която да се създаде в детските градини във връзка със старта на реализацията на проектите, които ще се финансират от Министерството на образованието. В ДГ „Зорница” ще се прави допълнителна пристройка, която ще се ползва за нови групи. В „Детелина” ще се прави физкултурен салон.

Сериозен ремонт и обзавеждане ще бъде направено на детската градина в двора на бившето училище „Петър Берон”, там ще се прави пристройка и ще се купува обзавеждане, като цялата сграда ще се ползва за детска градина. Коментирано бе и състоянието на филиалите в Говедарци и Бели Искър. Кметът уведоми директора г-жа Дренска, че е подал заявление до Министерството на образованието за отпускане на средства за ремонт на двете сгради. Филиалът на „Детелина” в село Райово има нужда от детска площадка, за изграждането на която ще се търси възможност чрез договора с фирмата за доставка и монтаж на детски съоръжения. Предстои реализацията на проект във филиала в с. Широки дол за изграждане на детска площадка. Предвидено е като съфинансиране община Самоков да асфалтира двора. На срещата бе обсъдено и самото провеждане на заниманията в детските градини, като директорите споделиха, че при тях се прилагат всички противоепидемични мерки, но за съжаление не могат да гарантират какво се случва, когато децата напуснат сградата.