Респект! Цецо Соколов дари екипа си в помощ на храма в Гуцал

Волейболни национали подкрепиха каузата на самоковското село

Състезателите от националния отбор на Бъгария по волейбол Цветан Соколов, Алекс Грозданов и Тодор Скримов се включиха в благотворителна инициатива на кметството в самоковското село Гуцал. Те дариха свои екипи с автографи в помощ на храма „Възнесение Господне“. Спортните реликви и в този момент се разиграват на онлайн търг, като събраните средства ще отидат за ремонт на църковния покрив. Началната цена на всеки от екипите е 100 лева.

Наддаването ще продължи до 12 юли, обявиха от кметството в Гуцал. Още в първите часове след обявяването на търга местният жител Никола Паланков се сдоби с екипа на звездата от Ресилово – Цецо Соколов, чийто път към българската и световна волейболна сцена тръгва от родната Дупница. Купувачът надвиши първоначалната оферта с 10 лева.

Последва мил жест на семейство от София. Пепи и Люба Георгиеви броиха 100 лева за екипа на Тодор Скримов, но предоставиха фланелката за повторно разиграване.

Каузата за ремонт на църковния покрив в Гуцал обединява хора от близо и далеч. Местни жители, както и техни далечни потомци отделят от средствата си, за да подпомогнат храма с над 150-годишна история. Всяко дарение се обявява публично на фейсбук страницата на кметство Гуцал, води се и отчет за събраните средства. Към днешна дата в дарителската сметка има 20 323 лева. Още 100 лв. са предназначени за ремонт на паметните плочи на загиналите във войните, които са поставени в подножието на камбанарията.

Отделно от това тече кампания за набиране на средства за изографисване на параклиса „Възнесение Господне“. До момента по тази сметка са постъпили 1990 лв., обявиха още от кметството в Гуцал.

Храмът „Възнесение Господне“ е осветен на 27 октомври 1867 г. През 1937 година старата църква е разрушена до основи, с изключение на престола в олтара и на същото място е издигната нова, по-голяма и просторна.
Храмовият празник на църквата е Спасовден, който е 40 дни след Възкресението и винаги се пада в четвъртък.