Реставрираха ценни стенописи в Рилския манастир

Движението към обителта ще бъде ограничено в понеделник заради укрепване на срутището

Успешно завърши реставрацията на стенописите на лявата певница в съборния манастирски храм “Рождество Богородично” в Рилския манастир, съобщиха от светата обител.
Датировката им е от 1844 г., а техен автор е братът на Захари Зограф – Димитър Зограф. На стенописите са изобразени сцени от различни Господски празници, мъченици – воини и пророци, както и дарителите на средствата за изписването на тази част от храма – Петко Дуган и Рада от с. Копривщица.
Реставрацията на стенописите е продължила почти две години, а поклонниците вече могат да видят в детайли работата на един от корифеите на Самоковската иконописна школа, посочиха от манастира.

Същевременно стана ясно, че на 23 август (понеделник) от 8,00 до 10,00 часа движението при 27-и км на пътя за Рилския манастир ще бъде ограничено за всички моторни превозни средства. Това съобщиха от Областното пътно управление в Кюстендил. Спирането на трафика за около два часа е във връзка с извършването на укрепителни дейности на срутището при 27-и км на третокласния път III-107 Пастра – Рилски манастир.
В участъка се извършват строително-монтажни работи по ремонт на преградна стена. Въведена е временна организация на движението и преминаването в района на срутището се осъществява с двупосочно движение в една лента със скорост до 20 км/ч и се регулира със светофарна уредба.