Ретрокино и виртуална разходка за ученици в библиотека „Зора” в Дупница

Второкласници от ОУ”Евлоги Георгиев” бяха на ретрокино в

читалищната библиотека„Зора” в Дупница. От Детския отдел на библиотеката им прожектираха образователното диафилмче в стихове ”Един ден в зоологическата градина и „Дядовата ръкавичка” по Елин Пелин.

„Децата са изключително впечатлени от прожекциите. Те за първи път виждат прожекционен апарат и им е много интересно. Ученицитене бяха само зрители, а и активни участници в прожекцията. В паузата ни изненадаха и зарадваха с най-хубавите български коледни и коледарски песнички, изпети специално за нас с много чувство. Подариха ни и оригинална коледна картичка с пожелание за весели празници и здрава нова 2023 година”, казаха от библиотеката.Екипът е благодарен на хората, дарили им прожекционни апарати, които са рядкост и много трудно се намират. В библиотеката вече има два апарата, подарък от дупничаните Десислава Ортакчийска  и Петър Петров.

Ден преди това гостуването в библиотеката на най-голямото читалище в района бе осъществена виртуална разходка за осмокласници от Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление (Промишленото) в Дупница. „Разходката” бе до Духовно-исторически център „Свети Паисий Хилендарски” към Музеен комплекс -Банско.„Разходката предизвика много добри отзиви и желание от страна на преподавателите в училището да я повторим.

Учениците изслушаха прекрасния разказ на уредника в музея Ани Дурчова. Озоваха се в скромната килия на първия будител Паисий Хилендарски и се върнаха 260 години назад, когато е написана „История славянобългарска” и е поставено началото на Българското възраждане”, коментираха библиотекарките.