Ретропарад в Кюстендил показа уникален армейски “папамобил”

 Над 90 автомобили и 50 мотори участваха в четвъртия ретропарад за класически автомобили и мотоциклети в Кюстендил. Събитието бе организирано от ретро-клуб “Дентелетика” и Община Кюстендил. В изложението бяха представени довоенни автомобили и такива, произведени след Втората световна война.
Във втората категория моделите са в клас до 1975 г. и от 1975 до 1990 година, обясниха организаторите. “Имаме сериозно представителство на източноевропейски автомобили. Един от най- интересните е собственост на кюстендилския ретро-клуб. Това е военна машина “Фолкваген”, произведена пред 80-те години за швейцарската армия. Машината е ползвана за контролна кула на полеви летища. Като нея са произведени само 25 броя”, каза председателят на местния клуб” “Дентелетика” доц. Бойко Соколовски. Той допълни, че отгоре има сирена, а заради стъкления купол возилото прилича на армейски “папамобил”. „Там са били операторите, които наблюдавали движението на самолетите във въздуха, а вътре е имало радиостанции, които са подавали сигнали и са се свързвали с военните подразделения“, обясни доц. Соколовски. “Провеждаме парада в условията на пандемия и при спазване на всички противоепидемични мерки.
Има гости от цяла България, но няма участници от Република Северна Македония и Сърбия, защото те са в червената зона”, добави той. Мотоциклетите в изложението бяха представени в две категории – класически мотори и съвременни Cafe Racer мотоциклети.
Заредени с камери и фотоапарати, всички любители на старите возила успяха да се снимат със своите фаворити. Снимки: Стефан Христов