Ретроспективна изложба на Никола Мирчев показва галерията в Кюстендил

Ретроспективна изложба по повод 100 години от рождението на художника Никола Мирчев показва галерията “Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил. Откриването е на 13 октомври, от 17.30 часа.

Това е събитие от национална величина. Подготвяме голяма изложба- ретроспекция, която да покаже цялостното творчество на големия ни художник, казаха от галерията.

Никола Мирчев е роден в Кюстендил на 13 ноември 1921 година. През 1940 година учи живопис в Художествената академия в София при проф. Борис Митов, но поради липса на средства прекъсва образованието си и става начален учител в с. Мешемахле (Дъбрава) в Добруджа. През есента на 1941 година се връща в Академията, но поради провал в нелегална организация в Кюстендил е арестуван и осъден на 10 години строг затвор. Освободен е на 8 септември 1944 година от затвора в Кюстендил.

Никола Мирчев е завършил живопис при проф. Илия Петров в Художествената академия в София, през 1948 година. Живее в апартамента на проф. Кирил Цонев в София, който е негов приятел и учител. През 1946 година става един от основателите на в. “Стършел”. На три пъти е председател на Съюза на българските художници.

През декември на 1971 година по повод неговата 50-годишнина е организирана първата му ретроспективна изложба в Кюстендил. По-късно заминава на лечение в Париж, където умира на 27 февруари 1973 година.

През март 2002 година е организирана втората му изложба в Кюстендил в галерията “Владимир Димитров – Майстора”. През януари на 2011 година в Галерия – книжарница на София Прес се открива изложбата “От будоара до мавзолея” по повод 90 години от рождението му, разказаха от галерията.