Рибарите се върнаха на Джерман

По това време на годината край Джерман непрекъснато има рибари.
  • Бившият миньор Драгомир Лазаров: Реката ми е развлечение, риба няма

Придошлите води на Джерман отново събират на реката дупнишките въдичари. Въпреки дъждовното време напоследък около Наковия мост в центъра на града почти целодневно има рибари. Всички са категорични, че ги привлича не уловът, а са там заради досега с природата. Бонусът е по някоя мренка или кефалче. В изключителни случаи може да клъвне и някоя пъстървичка, изминала десетки километри от високите части на Рила, за да се озове в кошничката на късметлията.

Драгомир Лазаров

За въдичарското си хоби разказа 72-годишният Драгомир Лазаров, който има двигателен проблем и заради това в последните години все по-рядко се занимава с риболов. „Това ми е развлечение. Повече от 40 години съм риболовец, но напоследък идвам все по-рядко. Когато имам възможност, ходя на Струма, но е много рядко. Ходех, докато имах два крака, ама сега не мога. 12 години вече съм така (с инвалидна количка, бел. авт.). През 2009 г. осакатях. Имах запушване на артериите и ми ампутираха крака. Сега улових малко мренки. Тука има мренки и кефалчета, понякога и пъстърви. Вчера един комшия беше хванал пъстърва”, каза Драгомир, който е бивш миньор.

Чиста ли е реката, питам. „Джерман преди 5 години беше чиста, хубава река и имаше и повече риба. Но след като влезнаха да чистят коритото, рибата избяга. Просто няма риба. Нагоре взимат водата за язовир „Дяково” и ТЕЦ „Бобов дол” и лятно време водата изчезва, реката почва да мирише. И сега няма риба, нищо че водата е по-буйна. След почистването на коритото камъните останаха по краищата и рибата няма къде да зимува. А тука има и прагове”, допълни дупничанинът. Драгомир не пропусна да похвали рибарите от махалата за зарибяването на реката, което правят ежегодно. „Всяка година зарибяват – пускат по 2-3 хиляди рибки. Това винаги се прави през юли”, уточни човекът.