Рибари от цялото Южно Черноморие на протест срещу забрана за риболов

“Хората остават без поминък”, заяви кметът на Поморие

Рибари от цялото Южно Черноморие се събраха на протест на пристанището в Поморие. Те настояват да бъде отменена заповед от февруари 2022 година, на бившия земеделски министър Иван Иванов, която забранява риболова с мрежи до 2 км. от брега на морето, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Рибарите настояват заповедта да бъде отменена, тъй като обрича поминъка им на гибел. Тя е приета преди една година, но рибарите разбират за нея, след като са започнали проверки. „Ние не пречим на никой, обаче идват, вдигат ни мрежите, забраняват ни да ловуваме, няма къде! Моето разрешение е за две мили от брега, а те казват “на една миля нямате право”! Аз къде да ходя? В открито море!? И какво ще хващам там…”, казва Янчо Янчев, рибар от Ченгене скеле.

Рибарите казват, че с малките си лодки няма как да влязат навътре в морето, а пролетният риболов се практикува точно в тази зона, за която важи заповедта. Определят я като лобистка.

„Защо не спрат корабите, а спират нас? Това е целта да унищожат нас, а корабите да си правят каквото искат”, възмущава се Георги, рибар от Поморие.

Кметът на Поморие ще настоява Министерството на земеделието да отмени заповедта преди пролетния риболов.

„Тъжното в цялата история е, че тези хора наистина остават без поминък. Това 2 км. от бреговата линия да забраниш улов на попчета с мрежи, означава, че тези хора с тези малки риболовни лодки, които са от 6 до 10 метра, няма как да влязат след тази двукилометрова зона. Първо, там водите са много дълбоки, няма какво да ловят, второ – ние ги обричаме на несигурност”, заяви за БГНЕС кметът на Поморие./БГНЕС