Рила планина олекна със 110 чувала боклук

С повишено внимание към епидемичната ситуация в страната се проведе 22-рата акция за високопланинско почистване, организирано от екологично сдружение „За Земята“. За пет дни 30 доброволци и организатори почистиха районите около хижа „Семково” в Рила. Акцията се проведе през работна седмица с цел избягване струпването на туристи през уикенда. „Събрахме 110 чувала с боклуци, чистейки около хижата, пътеките към Вапски езера, хижа „Македония”, Сухото езеро и околностите. Натъкнахме се на гуми, тоалетна, множество пластмасови чашки, опаковки от сокчета, като най-интересната находка беше картечница с малки размери. Водещият стимул да направим тази акция въпреки пандемията беше, че планината боледува всяка година и ние сме хората, които можем да й помогнем независимо от всичко, случващо се“, сподели за Успелите.бг Стела Николова, един от организаторите на събитието. Събраните чували с отпадъци бяха извозени с помощта на община Белица, като част от тях бяха рециклирани. Участниците се срещнаха и с представител на Горско стопанство „Белица“, който разказа за усилията за запазване на гората в района. За поредна година мотото на кампанията беше „Боклукът в раницата“, призовавайки туристите да прибират боклука си в раницата, вместо да го оставят в кошчетата, тъй като впоследствие сметоизвозването се оказва проблем поради трудната достъпност в планинските местности.

Почистването тази година стана част и от глобалната акция на движението Break Free From Plastic, като в един от дните доброволци извършиха така наречения Brand Audit, чрез който се установява кои производители са най-големите замърсители в световен план. „Освен почистването, което е нашата основна цел, за мен е много приятно да участвам в акцията за трета поредна година, защото събитието е едно изключително сплотяващо и стоплящо сърцето социално преживяване. Чистачите са страхотни хора – запалени планинари, активисти, хора, обичащи природата – от всякакви възрасти и професии. Най-хубаво е, когато се съберем вечер около огъня и си разказваме истории, играем групови игри, гледаме отрупаното с небе звезди“, разказа една от доброволките – Елизабет Вълчева.

Подобрява ли се обаче културата на българина, що се отнася до опазването на околната среда в последните години? Според Стела, която от години участва в чистенето и има наблюдения върху ситуацията, отговорът на този въпрос е положителен: „Все повече хора имат съзнанието, че не трябва да си оставят боклуците в планината и да не ползват определените кошчета. Също така хората стават все по-будни и за употребата на пластмаса. Доказателства за тези неща са все по-малкото боклук, който се събира всяка година, както и това, че пътеките са сравнително чисти“.

Чистенето през 2021 г. ще бъде най-вероятно в Национален парк „Централен Балкан“, като за това ще информират допълнително от „За Земята“. Снимки: Георги Велев, официален сайт на „За Земята“.