Рилецо и „Балкан” са кандидати за домакин на Финалната осмица за баскетболната купа на България

„Рилски спортист” (Самоков) и „Балкан” са кандидати за домакин на Финалната осмица за Купа на България. Това бяха единствените оферти, постъпили в определения от Управителния съвет на БФ Баскетбол срок. Залите и на двата клуба отговарят на условията, поставени от управата: Във връзка с изпълнение на противоепидемичните мерки срещу КОВИД-19 финалните турнири за Купа България може да се проведат само в зали, които разполагат с 4 съблекални за отборите и поне 1 съдийска съблекалня. Всяка съблекалня трябва да бъде напълно дезинфекцирана преди ползването й от друг отбор/съдийски екип. Процедурата при две подадени кандидатури за домакинство на Финалната осмица, определена от правилата за провеждане на Купа България, е следната: При равнопоставени оферти за домакинство се тегли жребий за избор между кандидатите.

До края на работния ден на 11 февруари в офиса на федерацията постъпиха заявки за участие от осемте отбора в НБЛ, имащи право на участие. Заявки има от „Рилски спортист”, „Левски Лукойл”, „Балкан”, „Берое”, „Академик” (Пловдив), „Черноморец”, „Ямбол” и „Спартак” (Плевен).

При жените желанието си за участие във Финалната четворка са заявили „Берое” (Стара Загора), „Монтана 2003”, „Славия” и „Шампион 2006”.

На 22 февруари ще се проведе дирижиран жребий за полуфиналите на женския турнир за Купата на България между отборите, подали заявка за участие, според класирането след първия етап от А група-жени между отборите, класирани на 1-во и 2-ро място (първа двойка) и тези на 3-то и 4-то място (втора двойка). Финалният турнир ще се проведе на 9 и 10 март, като полуфиналите на 9 март, а на 10 март са финалите за трето и първо място.

Също на 22.02.2021 г. ще бъде проведен и дирижиран жребий за четвъртфиналите на Купа на България при мъжете. Той ще се проведе според класирането на отборите след втория етап от НБЛ между отборите, класирани от 1-во до 4-то място (първа четворка) и тези от 5-о до 8-о място (втора четворка). Жребият за полуфиналите ще е пълен недирижиран между победителите в четвъртфиналите. Ако в посочения срок има заявки от седем отбора, се дава възможност за участие на деветия в класирането на НБЛ отбор. При отказ първият отбор от класирането след втория етап на НБЛ получава правото да почива в четвъртфиналите. Финалната осмица на турнира ще се състои между 11 и 15 март с четвъртфинали на 11 и 12 март, полуфинали – на 13 март и финал – на 15 март.