Рилски е на финал в НБЛ след епична битка в Плевен

Треньорът на самоковци: Може да играем на по-високо ниво, ако искаме  титлата

 

 

Баскетболният отбор на Самоков Рилски спортист победи Спартак Плевен със 76- 77 и е на финал в НБЛ за втора поредна година. Тимът ни спечели изключително здрав мач, в който домакините дадоха всичко от себе си в опита си да докарат серията до четвърти двубой, но момчетата от Самоков издържаха и спечелиха , въпреки че нямаха ден в стрелбата и изпуснаха цели 13 наказателни удара. Страхотен двубой за тима ни изигра Коуди Карлсън, който имаше основна заслуга за успеха днес и избухна с 13 точки и 8 борби. С най- много отбелязани точки пък отново бе Брендън Браун, който завърши със 17 точки, а с по 11 приключиха Алекс Симеонов и Павлин Иванов.
Двубоят започна с вихрено темпо от страна на двата тима, които в този момент сякаш бяха заложили повече на играта в нападение, отколкото на тази в защита. Не случайно и резултатността в тази първа част бе изключително висока, като след 10 минути домакините от Плевен водеха с 25- 19. След серия от 9-0 в началото на втория период обаче Рилски стигна до обрат, но плевенчани отбелязаха в следващите си две поредни атаки и си върнаха лидерството. В следващите минути последва размяна на кошове от страна на двата отбора, след която домакините успяха да увеличат актива си до 37- 32 4 минути преди голямата почивка. В това оставащо време баскетболистите от Самоков опитаха да стигнат до обрат, но това не се случи и полувремето дойде при 3 аванс за Плевен- 42- 39.
Веднага след старта на второто играчите на Людмил Хаджисотиров се хвърлиха в атака, за да изравнят резултата и не след дълго това се случи. Домакините от Плевен обаче бяха твърдо решени да не дават предимство на нашия тим и набързо успяха да си върнат предимството. Последва период, в който равенството се задържа на терена в зала „Балканстрой“, като Рилски взе преднина от точка едва 1:32 секунди преди края на периода, когато Трей Портър отбеляза от наказателната линия. Домакините отвърнаха моментално с тройка, която обаче Павли Иванов върна още в следващата атака, за да върне водачеството на тима при оставащи 17 секунди. В тях Маринчешки от Спартак вкара и преди заключителните десет минути домакините отново имаха преднина от 58- 57.
Със старта на последната четвърт Трей Портър и Брендън Браун включиха на скорост и не след дълго Рилски поведе с 6. Николай Стоянов обаче намали пасива на своите до само 2 при оставащи 5:30 минути преди края на мача. Тази разлика се запази в продължение на две минути, когато Коуди Карлсън бе фаулиран. Американецът застана на наказателната линия, като вкара само първия от двата си фаула. В последвалата атака домакините пропуснаха и Алекс Симеонов наказа грешката им с тройка, за да изведе Рилски с 6 точки напред. Последва прекъсване за тима на Спартак, след което домакините вкараха тройка и пасивът им отново стана само 3. Прекъсване поиска и Людмил Хаджисотиров, а след него Рилски сгреши при изнасянето на топката. Тя бе открадната от Николай Стоянов, който бе фаулиран и застана на наказателната линия. Националът от отбора на домакините не сбърка от фаула и разликата отново падна до само точка в полза на Рилски спортист. В последвалата атака Рилски не отбеляза, а домакините овладяха топката. Корниенко от плевенчани се нагърби с атаката на коша, но пропусна, а топката бе овладяна от Коуди Карлсън, който бе фаулиран от Маринчешки и застана на наказателната линия. Американецът издържа на напрежението и отбеляза и двата наказателни, като това бе и първият случай в мача, в който играч на Рилски отбеляза два фаула, а Рилски поведе с 3.

Людмил Хаджисотиров (старши треньор на Рилски спортист) коментира след мача: “Поздравявам момчетата за характера и за това, че устояха на цялото това напрежение и натиск от страна на отбора на Спартак, и че се класираме за втора поредна година на финал. Серията завърши 3:0, но изобщо не беше лесна. Отборът на Плевен е добър. Днес бяха опрени с гръб до стената и за мен беше ясно, че след толкова години като играч и треньор мачът ще бъде труден. Те играха за достойнството си и нямаше да е незаслужено да спечелят.

Ние пропуснахме 13 наказателни изстрела – нещо, което е нехарактерно за нашия тим. Брендън Браун, който е страхотен гард, да не кажа най-добрият в първенството, им подари топката в две важни нападения в края, когато мачът можеше да завърши доста по-рано. Въпреки че ни поведоха, в пореден мач показваме характер и устойчиви нерви и успяваме да излезем от трудната ситуация. Да намираме правилните решения и да спечелим. Поздравявам публиката. Получи се страхотен плейофен сблъсък.

Отборът на Левски има доста състезатели от миналата година, имат шест или седем играчи, които са ставали шампиони. Както каза техният треньор Тити Папазов, те са с най-дългата ротация, така че са силен отбор с доста потенциал. Тимът на Балкан има доста силна гардова линия, доста добре подреден тактически отбор. Нямаме предпочитания. Единствено искам да бъдем здрави, за да можем да се представим максимално добре. Може да играем на по-високо ниво и трябва да го направим, ако искаме да спечелим титлата”.