РИОСВ- Благоевград още не знаят на кого е багерът в коритото на р. Влахинска

Около мВЕЦ „Влахина” няма техника и служители на ГБС, казват от инспекцията

Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани”: Проверката за мен не е пълна

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) – Благоевград не е установила чий е багерът в коритото на р. Влахинска и мВЕЦ „Влахина” , който попада в защитена територия, част от НАТУРА -2000. Това става ясно от писмо на изпълняващата длъжността директор на РИОСВ- Благоевград, Снежина Якимова до Сдружение за дива природа „Балкани”, по чийто сигнал е извършена незабавна проверка на място.

На 11 октомври служители на РИОСВ – Благоевград, и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” на левия бряг на р. Влахинска е установен верижен багер (марка JBC, модел JB210, с номера на рама JCBJS21DP71610906, производство 2007 г.). На багера не са налични стикери или др. подобни, от които да се изведе предположение за собственика на техниката. Багерът е в покой и не е наличен обслужващ персонал, става ясно от писмото на инспекцията до Андрей Ковачев от сдружение „Балкани”.
Проверяващите не са констатирали наличието на извършени дейности в коритото на реката и прилежащите й територии. Не е нарушена проводимостта на реката в проверения участък.
„По трасето на неасфалтиран път, направен на естествения материал на земната повърхност (черен път) с начало от местен път за село Влахина и посока сграда на мВЕЦ „Влахина”, разположен по прилежащия терен на левия бряг на р. Влахинска, са налични частични следи от верижна техника. Такива следи се наблюдават и по част от трасето на черен път, разположен по прилежащия терен по десния бряг на река Влахинска, в частта от пътя, която се вижда от описаното място.

Съобразено е обстоятелството, че достъпът до пътя, разположен условно на десния бряг на реката, се осъществява чрез преминаване на реката и невъзможността за преминаване на реката поради нейното пълноводие, при проверката е извършен оглед само на видимата част на гореописания път.
При извършения оглед на терена около сградата на мВЕЦ „Влахина” се установи, че на геодезично разстояние около 250 м от описаното по-горе място е разположен обект „Транзитен газопровод за Р. Гърция. В обхвата му не се констатира наличието на техника, както и на служители или работници на „Главболгарстрой” (ГБС).
За укрепване на транзитния газопровод за Гърция при пресичане на р. Влахинска, землище на гр. Кресна, община, Кресна, от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” е издадено Разрешително за ползване на воден обект №42170370/04.11.2015 г., продължено с Решение №ПО-01-97/24.07.2018 г. с краен срок на действие 04. 11. 2021 г. Строежът е приет съгласно Заповед №РД-19-144/29. 01.2019 г. на Началника на ДНСК.
Съобразно с предоставената информация по телефон от служители на ТП „Държавно горско стопанство Кресна” се извежда предположение, че е вероятно „Булгартрансгаз” ЕАД да е възложило изпълнение на дейности по профилактика на съоръжението на обекта.
В тази връзка с писмо с изх. №ЗТ-75(1)/13.10. 2021 г. на РИОСВ- Благоевград, е отправено искане за предоставяне на писмена информация от „Булгартрансгаз” ЕАД дали в периода 01-11 октомври 2021 г. са извършвани дейности по профилактика или други дейности в обхвата на обект „Транзитен газопровод за Р. Гърция” в участъка, преминаващ през землището на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград.
При проверката не се констатира наличие на осъществени/ осъществяващи се дейности, вкл. и наличие на техника във връзка с направа на площадки и пътища за достъп до тях.
За последващи действия и констатации ще Ви уведомим своевременно”, се казва в писмото.

От сдружение „Балкани” не са напълно доволни от проверката. „Ще продължим да следим случая. Проверката за мен не е довършена и не е пълна. Не става ясно дали проверяващите са питали чий е тоя багер. Установили са, че има следи от верижна техника. На мВЕЦ-а постоянно има работници, които може да са видели и да знаят нещо. Това е за полиция. Малко странно звучат някои от констатациите. Благодаря на РИОСВ за своевременната реакция, но направеното не е достатъчно и ще настояваме за повече информация и съответните действия”, каза Андрей Ковачав.
От „Главболгарстрой” са категорични, че на въпросното място няма тяхен багер или друга техника.

Както писахме, РИОСВ – Благоевград, извърши проверката по настояване на Сдружение за дива природа „Балкани”, след сигнал на местни жители, изпратен и до медиите. В сигнала се казва, че тежка строителна техника и проходими коли на фирма ГБС извършват дейност в коритото на р. Влахинска, при сградата на мВЕЦ „Влахина”. Реакцията е свързана с факта, че въпросният район е част от НАТУРА -2000, защитена територия, предмет на опазване в която са редица местообитания и местообитания на видове. Както и с установени преди време в района незаконни сондажи.

Юлияна КОЛЧАКОВА

/Снимката е илюстративна/