РИОСВ – София се самосезира и провери сгуроотвал ” Седми септември” в Перник

РИОСВ – София се е самосезирала след публикации на граждани в интернет за запрашаване на пернишкия квартал “Калкас”, съобщи БТА, като се позова на инспекцията. Експерти проверили сгуроотвал “Седми септември” на 3 май и констатирали запрашаване на въздуха поради липсата на оросяване и запръстяване на терена. Дадени са предписания за недопускане на неорганизирани прахови емисии от цялата повърхност на шламохранилището. Дружеството незабавно е предприело действия, уточнява РИОСВ.

На следващия ден е направена повторна проверка, при която не са установени неорганизирани емисии, като се извършва запръстяване и оросяване на терена. На 5 май инспекторите констатирали локални прахови емисии. На “Топлофикация Перник” АД ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение, посочва РИОСВ.

За установени нарушения, свързани с експлоатацията на сгуроотвала, от 2016 г. до момента, на дружеството са издадени 8 наказателни постановления, с които са наложени имуществени санкции в общ размер над 249 000 лв., уточнява също РИОСВ – София.

Сгуроотвал “Седми септември” е строителен обект, за което има издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Перник. Съгласно Закона за устройство на територията административен контрол по устройство на територията и контрол за законосъобразността на строителството се осъществява от кмета на общината, декларират от екоинспекцията.