“Рисунки” на Майстора грейнаха в новата галерия на Дупница за 140 години от рождението му

Изложба по повод 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора беше открита в Дупница.
Експозицията е под наслов „Рисунки“ и е подредена в малката зала на новата Общинска художествена галерия. В нея са включени общо 24 различни творби на именития художник, с които разполага общинският художествен фонд. Като към тях се прибавят и тези от постоянната изложба в голямата зала на галерията, дупничани могат да се насладят на общо 33 от произведенията на Майстора.
Тези творби са били закупени от племенница на Владимир Димитров през 70-те години.


„Доколкото знам, Ивайло Попов е съдействал за това Общинският съвет да ги откупи. В момента сме представили 24 произведения плюс още 9, които са в постоянната експозиция. По-скоро самият автор се представя с неговите произведения“, каза кураторът на изложбата и уредник в Исторически музей-Дупница Емил Севдин.
Той поясни и какви творби са включени в експозицията и сподели своя поглед върху творчеството на Майстора:

„В тези 24 негови произведения имаме скици, ескизи и етюди, които са различни стъпки в това как да се създаде една творба. На някои от ескизите всъщност има и техни маслени платна. Всички са прекрасни и всеки, който види произведенията, му прави впечатление лекотата на рисунъка и неговата самобитност. За мен лично Владимир Димитров-Майстора е много интересна личност, най-вече с това, че той е човек, който извървял своя път, без да загуби човешкото в себе си. Питайки го преди години, той казва, че за него най-важното е да достигне до човека. Според неговите разбирания до човека може да се стигне само през националното. Тоест тази негова българска самобитност е в основата на начина му на изразяване. Той казва и нещо друго, което описва цялото му творчество. Майстора рисува тези трудолюбиви хора на фона на кюстендилските поля в едно време, в което битът на човека е бил свързан предимно със земеделието.

Той се пленява от пролетта, от цъфналите дървета, от труда. Рисунките му са в различни техники. Имаме туш, моливи, също така и сангин. Идеята ни беше да покажем различните етапи от неговия път и история. Има едно сепариране на произведенията, които сме представили. При самото им разглеждане става ясно за тях. Почваме с етюдите му, минавайки през бита на хората и различните етапи от ежедневието им. Владимир Димитров е уловил лицата на определени жени, които седят на сладка раздумка във времето, в което почиват от своя труд на полето. В същото време минаваме и през пейзажите, повечето от които са представени в изложбата с цветен молив. Виждаме и лицата на майка му, както и на жени и момичета, които са му направили впечатление, или пък на случайно уловени образи. Не пропускаме и един друг етап от неговия творчески път – това са тези произведения, свързани с баталното изкуство, т.е. времето, в което е бил на фронта. Майстора е участвал в две войни като художник към 13-и Рилски полк“.
Емил Севдин подчерта и колко важна е датата 1 февруари за изкуството в Дупница.
„Трифон Зарезан е празникът на виното, приятелството и плодородието. На тази дата преди 19 години се постави началото на изложби под наслов „Приятели“ в Дупница. Това беше една инициатива на Андрей Севдин, която продължаваше, докато той се занимаваше с изкуството на Дупница.

Важното е да се знае, че той и хората около него имаха огромното желание да се намери място, дом, на фонда от художествени произведения, с който разполага община Дупница. Те правиха различни начинания, подготвяха проекти, имаха и много срещи, но тогава не се направи нищо. Но сега общината направи тази сграда, и то много добре. Ако той сега беше тук, това щеше да бъде една сбъдната мечта за него. Всъщност това е първата изложба, която се организира в тази малка зала на новата сграда.
Това е началото на едно дълго и ползотворно представяне на различни произведения на изкуството тук, в Дупница и в Общинската художествена галерия. Тази зала е предвидена за гостуващи изложби и дано има много такива занапред“, разказа Севдин.
На въпрос на „Вяра“ как са били съхранявани досега картините от общинския художествен фонд и каква е стойността им, той заяви:
„При съхраняването на културно наследство и на движими ценности си има ясни указания съгласно закона и съпътстващи го наредби. Вече се съхраняват по правилния начин. Част от тяхната сигурност и цялост беше компрометирана, но сега, в новата галерия, имаме възможно най-добрите условия.

Стойността на картините в общинския художествен фонд е голяма. Не говорим за финансова такава, а за морално-естетическа. Колекцията е разнообразна и има произведения на доста автори. Някои от тях са световноизвестни като Майстора, Нерон, който е най-прочутият български автор на Запад от този период, Мутафов и Алцек Мишев също. Това са все едни значими фигури в изобразителното изкуство и ние, като граждани на община Дупница, се гордеем, че ги имаме, а сега и че вече можем да ги представим пред хората“.
Директорът на Историческия музей в Дупница Анелия Геренска сподели, че се надява в града да има още експозиционни площи. По думите й новата общинска галерия е много важна стъпка напред за изкуството в региона и всички, свързани с него, се надяват да има още подобни зали.
Дупничани ще могат да видят произведенията на Владимир Димитров-Майстора през следващия месец в малката зала в новата сграда на Общинска художествена галерия.

Димитър ИКОНОМОВ