Рисунки на ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” грейнаха в община Дупница

Юлияна КОЛЧАКОВА

Рисунки на ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” украсиха фоайето на партера на община Дупница. Изложбата на ученическо творчество бе открита на 18 октомври и е посветена на патронния празник на учебното заведение, който ще бъде отбелязан на 28 октомври. Експозицията бе открита от началника на общинския отдел „Култура, образование, спорт и младежки дейности” Ценка Стоянова,  бившия учител по изобразително изкуство в училището Явор Виделов, излязъм вече в пенсия, и неговата колежка Николина Панова.

„Тази камерна изложба е плод на вашите усилия в училище да изпълнявате учебните задачи по изобразително изкуство. Повечето от творбите са репродуктивна дейност. Нарочно подбрахме такива рисунки, за да покажем, че тази задача е доста забавна и интересна за вас и се получават доста интересни резултати. В последния момент реших, че на бордовете над рисунките трябва да сложим мисли и цитати на художници. Избрах един-единствен – Пабло Пикасо, и мисля, че всичко, което той е казал, е абсолютно актуално”, обърна се към учениците Явор Виделов.

Стана ясно още, че изложбата има и целта да покаже индивидуалността на всеки ученик и неговия усет към поставената задача. „В изложбата сме включили творби на ученици на Явор Виделов от предходните 1-2 години и съответно на мои ученици от последната година. Участват седмокласници, шестокласници и петокласници, както и малко по-големи ученици. Пейзажите са основно на ученици в пети клас. Рисунките са преди всичко с акрил и темперни боички, това им е най-приятно за работа. Използвали са и постели, моливи, има и смесена техника”, допълни Николина Панова, която работи в училището от 3 години.