Родители от ОУ “Неофит Рилски” с подписка за смяна на “Ученическо хранене”

Родители на ученици от ОУ „Неофит Рилски” са недоволни от храната, предлагана от общинското дружество „Ученическо хранене” в Дупница. От началото на учебната година продуктите в едно от най-големите училища се доставя от нова фирма. В учебното заведение върви подписка, в която се иска нов доставчик.
„По настояване на родителите, и то многократно, сменихме фирмата. Недоволството от „Ученическо хранене” е от години. Оплакванията са заради еднообразна храна, малки порции и висока цена за този грамаж. Една ябълка от „Ученическо хранене” струваше почти 1 лв. Цената на 150 грама краставици, нарязани за гарнитура, е 1,50. Излиза, че кило краставици е 15 лв. Всичко е по-скъпо. Дори водата в магазините около училището е по-евтина. За гарнитура сервират лъжика лютеничка. Не знам как измерват супата. Случвало се е да има косми в храната. Столовата не се поддържа. „Ученическо хранене” не изпълнява ангажимента си да стопанисва помещението. То не беше подготвено за началото на учебната година – имаше паднали плочки, не е боядисвано от години. Преди 7 години от „Ученическо хранене” дадоха една бака боя и наши служители и учители боядисаха, а това не е наше задължение. Помещението е ужасно, а трябва да свети от чистота, има ковид пандемия. Мръсно е, многократно съм настоявала за топла вода, за сапуни, за могат децата да си измият ръцете. Тоалетните са запушени и заключени. „Ученическо хранене” не плаща нито парното, нито смет. Не поемат никакви разходи за помещението, което им е дадено от общината, но те не стопанисват. Реагирали сме, но нещата не се променят. Правиха се анкети за смяната на доставчика на храната, върви подписка и предстои родителска среща на тази тема. Още преди 3 месеца уведомихме общината, че ще сменим доставчика. Наше право е да изберем кой ще храни децата и никой не може да ни налага монопол. Ръководя се единствено от интересите на учениците, които винаги съм защитавала. Искат качествена и разнообразна храна на достъпна цена и аз съм задължена да им ги осигуря. Нищо друго не ме интересува. Храната, която се доставя от една седмица, е много разнообразна. Качеството и количестовото също са много по-добри”, каза директорката на училището Бистра Стойкова.
Управителят на „Ученическо хранене” Христо Пигов отрече всичко, казано от Стойкова.
„Първата лъжа е, че е провеждана анкета в училището, според която 85 % от родителите не искат „Ученическо хранене” да им бъде доставчик. Втората лъжа е относно разнообразието на храната. От 2019 г., откакто аз съм управител, дружеството има 10-степенно меню. Пълна лъжа е твърдението, че не поддържаме и не ремонтираме столовата. За последните две години правихме 4 ремонта, първият от които през 2019 г. По времето на предишната управителка също са правени ремонти. Накараха ни да купим цветя за столовата, които вече ги няма. Не знам дали учителките не са ги откраднали. Абсолютно всичко е пълна лъжа”, заяви Христо Пигов.
Припомняме, че преди дни Общинският съвет проведе работна среща за състоянието на „Ученическо хранене”. На срещата е изнесена информация, че към момента задълженията на дружеството са в размер на 94 000 лв., натрупани главно заради пандемията и дистанционното обучение, които принудиха „Ученическо хранене” да спира работа. Отбелязано е, че дружеството ще продължи дейността си, но училищата, на които доставя храна, са намалели. Отчетено е, че не е сключен договор с ОУ „Неофит Рилски”. Въпреки трудностите при нормална работа от ръководството очакват тази година „Ученическо хранене” да има около 35 000 лв. печалба, с която да се покрие част от дълга. Ще се правят опити да се привлекат ученици от горните класове, да се подобри асортиментът в лавките и дружеството да се стабилизира. От дружеството винаги са подчертавали, че приоритетът им е качеството на храната за децата, с което не правят компромис.

Юлияна КОЛЧАКОВА