Розата си остава класика за 8 март, дупничани купуват и пролетни цветя

Елица
  • Задължително е да подариш цвете на любимата си жена за празника, категоричен е Емил

От някои хора отричан, но от повечето почитан и тази година 8 март идва в Дупница с топлия мартенски полъх и нежния аромат на пролетни цветя. Празничната суетня започна дни преди Деня на жената. Неуморни търговци, работещи в цветарските магазини и павилиони, се погрижиха дни преди осми март и заредиха подобаващо обектите с цветя. Разнообразието е голямо.

Емил

Рози, гербери, иглики, зюмбюли, лалета, фрезии, карамфили… Омайващо лъхат зюмбюлите и фрезиите, китно наредени в букети или саксии. Стоят купувачи, видимо затруднени в избора си пред това изобилие и разнообразие. А цветя има според джоба на всеки. Опаковани единично карамфили, зюмбюли и фрезии са на цена от 1 до 2 лева. Букетите са по-скъпи и вървят от 4 до 7, 8 и 10 лева. Игликите и зюмбюлите в саксийки са по 3 или 4 лева. Отделни рози струват 3-4 лева, а букетите от рози са значително по-скъпи.

Розата винаги е класика.

Спряхме пред павилионите за цветя в близост до кооперативния пазар в Дупница. Разговаряхме с Елица, която тези дни усърдно помага в избора на цветя. Тя сподели, че търсенето е най-голямо на 7 и 8 март, затова те са заредили богато павилиона, съобразявайки се с интереса на гражданите. Каза, че се купуват всякакви цветя, но и сега, както на всеки празник, най-предпочитаните са розите.

Готовите букети за 8 март

„Най-много клиенти винаги има на 7 и 8 март, докато предните дни интересът към цветята не е толкова голям. Розата традиционно си е класика и мога да кажа, че всяка година се купува най-много. Това цвете се взима за всякакви поводи – рождени и имени дни, Свети Валентин, първи учебен ден, както и 8 март. Очаквам, че и за тазгодишния Ден на жената пак розата ще бъде номер 1 по продажби. Търсят се и пролетните цветя. Поне при нас цените не са се променили и са същите като миналогодишните”, каза пред „Вяра” Елица.

Някои предпочитат да подарят за 8 март накити.

На площада в Дупница срещнахме и Емил, който е категоричен, че на жените трябва да се подаряват цветя и без повод.
„Не е нужно да има конкретен повод или празник, за да подариш цвете на любимата си жена. За Деня на жената обаче това е повече от задължително. Аз изненадвам с цвете и подарък на всеки 8 март както жена си, така и дъщеря си. Те вече знаят, че няма как да ги забравя на този ден, но въпреки това пак се изненадват и радват. Това ме прави щастлив. Забелязвам, че преди години този празник се отбелязваше повече в домашна обстановка. Ходехме си на гости с близки семейства и празнувахме заедно. През последните години обаче всички…

Подробности в печатното издание