Роман Василев: Нови мутри наследяват Митьо Очите! Службите знаят къде се крият братя Галеви!

Съмнявам се, че Цветан Василев го е страх да се прибере в България! Знам какво е да се разследва милионер, категоричен е бившият топпрокурор

 

Близо 10 години Роман Василев бе зам.-градски прокурор на София. Ръководил е десетки операции срещу организираната престъпност. В момента работи в частния сектор. Ето как Василев отговори на въпроси на БЛИЦ.

– Г-н Василев, от 2009 – 2010 г., когато бяхте зам.-градски прокурор не бяха провеждани операции срещу обществено известни бизнесмени. Мнозина, обаче твърдят, че тези операции ще се провалят в съда. Как ще им отговорите?

– Въпросните критици се хващат за една или две от 100 проведени операции, които не са стигнали до съда или са били оборени. Подобни критици на прокуратурата винаги е имало и винаги ще има. За този тип хора е зле, ако прокуратурата работи, но ако не работи, започват да питат защо не работи? Това са едни хейтъри, които никога през живота си не са се занимавали с нищо съществено. Единственото, което те правят, е да казват, че прокуратурата не работи правилно.

– Убеден ли сте, че спецоперациите срещу Арабаджиеви и Миню Стайков ще се превърнат в обвинителни актове, които ще издържат след това в съдебните зали?

– За съдебна зала не мога да кажа, но след като тези операции са проведени, аз съм убеден, че за тях ще бъдат изготвени обвинителни актове. Нагласата, с която моите бивши колеги са направили тези операции и доказателствата, които те прилагат според мен гарантират, че ще се стигне до наказателен процес.

– Как се провежда разследване срещу милионер с влияние в определени среди и структури?

– Делата срещу подобен род лица се водят съвсем нормално. Виждате, че има истерия, но тя е от страна на някои адвокати и медии, които атакуват независимо дали мен, когато бях прокурор или сегашните шефове на прокуратурата. Някои от тези хора няма да престанат да твърдят, че прокуратурата е лоша. Да, прокуратурата за тях е лоша, защото работи срещу тези, които вършат престъпления. А това дали си милионер или политик няма никакво значение.

– Кои престъпления са най-трудни за доказване в съда?

– Данъчните престъпления. Определят ги като експертни дела, защото преминават през няколко експертизи. Задачата на подобни експертизи е да докажат дали фактурите са истински, дали има липсващи търговци или става въпрос за данъчни престъпления. При данъчните престъпления има облекчен режим, тъй като ако вината се признае и парите се върнат може да се наложи условна присъда. В случаите от последните дни става въпрос за организирана престъпна група, което вероятно ще утежни наказателната отговорност на лицата.

– До момента говорим за финансови престъпления. Преди месец в Турция бе задържан Димитър Желязков-Митьо Очите. На изчезване ли са мутрите от 90-те години?

– Мутрите не са на изчезване! Като че ли се зародиха новоизлюпени мутри, които вече си показват рогата. Според мен в тази посока е недостатъчна превенцията от страна на МВР.

 – Ще се появи ли наследник на Митьо Очите в наркобизнеса?

– Най-вероятно ще се появи. В една престъпна ниша винаги има човек, който иска да застане начело и да я оглави. И тук при откритата нелегална фабрика за цигари стои въпросът – какъв е мотивът на един богат човек да се занимава с такова предприятие? Това отговаря на въпроса, че там където го няма Митьо Очите, най-вероятно ще се появят хора с други прякори.

– Успяват ли да се справят правоохранителните органи с противодействието на търговията с наркотици?

– Това, което се вижда от анализите на ДАНС и ГДБОП, които се занимават с противодействието на наркотрафика показва тенденция към намаляване на наркотрафика. Това се дължи на добрите партньорски отношения между българските и европейските служби. В подкрепа на този факт говори и обстоятелството, че все по-малко наркотици се хващат на територията на нашата страна в сравнение с преди няколко години, когато имаше множество заловени пратки на митниците Варна и Калотина.

Братът на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия е избягал от България. Паралелно с него се издирват братя Галеви и други лица. Смятате ли, че тези лица могат да бъдат установени и върнати в страната?

– Смятам, че службите много добре знаят къде се намират Арабаджиеви и братя Галеви. Знаете много добре, че един от извършителите на убийството пред дискотека “Соло” също се укриваше години наред, но бе задържан в ЮАР и след това доведен в България. Тук е много важно в какви отношения е България със страните извън Европейския съюз, в които се укриват определени лица, за да могат да бъдат върнати у нас. Арабаджиеви са богати хора. Ако те искат да защитят своето достойнство и правота би следвало да се приберат в България и да се изправят пред съда. Защото е най-лесно да се дават коментари извън страната.

– В същото време подсъдимият банкер Цветан Василев продължава да се спотайва в Белград. Това негова тактика ли е или иска да разиграва правораздавателните органи?

– Спрямо Цветан Василев се води производство в Сърбия, което трябва да приключи и след това той да се върне. Аз се съмнявам, че него го е толкова страх да се прибере. Силно се съмнявам. Неговите адвокати твърдят, че спрямо него има заплахи за живота. Всеки го би било страх от нещо, което е направил. Когато аз и моите колеги работихме и нас ни е било страх, защото имаше заплахи. И при мен влизаха хора с автомати. И аз ходих 2 години и половина с охрана. Но такава ми беше професията и съм поемал осъзнат риск.

– Материалите по делото за източването на КТБ и призованите свидетели са изключително много. Смятате ли, че процесът може да приключи в рамките на следващите 3 години?

– Не мога да се ангажирам с прогноза по този въпрос. Това могат да го кажат колегите, които се явяват в съдебната зала. Предстоят много разпити на свидетели и разглеждане на експертизи. Знаете, че първото дело за организирана престъпна група срещу братя Маргини продължи повече от 6 години. Делата от сорта но това за КТБ не могат да приключат за година или две.

– Каква е рецептата за разкриване на по-голям брой престъпления в България?

– Капацитетът на МВР трябва да бъде повишен. Това става с качествени хора, които да бъдат добре материално стимулирани. Второто важно нещо е да бъде разтоварен Наказателният кодекс от престъпления, които в момента реално не са свързани с конкретните обществено-икономически условия. На трето място е необходимо да се намали административния натиск върху дознателите с излишни бюрократични задължения. Дознателите трябва да се занимават само с конкретните разследвания, а не да бъдат на двойно подчинение – хем на прокуратурата, хем на административния им ръководител.

– Как ще коментирате атаката на кръга “Агнешки главички” и един от лидерите им Атанас Атанасов по адрес на номинирания за вътрешен министър Младен Маринов?

– Атанасов е атакувал не само Маринов, но и мен. Изразявал е негативна отношение и към предишните вътрешни министри и шефове на служби. Явно Атанасов има някакъв житейски проблем.

– Какъв е този проблем?

– Според мен този проблем е в чисто професионално отношение. Атанасов беше за много кратко време прокурор и шеф на Национална служба Сигурност. Най-вероятно в неговите очи всички останали са тъпаци и неграмотници и той иска да се запомни като единствен в тези структури. Но аз се съмнявам в неговата експертна подготовка и не бих искал да го коментирам повече.