Роми скочиха на полицаи със секири и пръти

  • 3-ма униформени и куче са ранени, двама от клана Ропотамци са задържани в Кюстендил

Неприятен инцидент с пострадали полицаи и служебното куче се разигра в кв. „Изток“ в Кюстендил. Служители на полицията посетили адрес на ул. “Ропотамо” в ромската махала по време на акция. Полицаите били нападнати от обитателите на къщата с ножове, секири и метални пръти. На един от полицаите са били нанесени наранявания по главата, другият е получил порязвания на ръката. Третият служител е бил удрян по главата. Агресивните мъже неколкократно са посегнали и на полицейското куче.

Пострадалите са транспортирани в кюстендилската болница. От ОДМВР-Кюстендил увериха, че няма опасност за живота на техните служители и те са получили адекватна медицинска помощ.

Двама от участниците в оказването на яростната съпротива са задържани с полицейска заповед за 24 часа. При извършено претърсване и изземване на имот, собственост на едното лице, са били установени високорискови наркотични вещества в големи количества. Предстои извършване на претърсвания и на други места, обитавани от въпросните лица, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.

Те са известни на полицията като извършители на противозаконни деяния. Най-дългата улица в ромската махала “Ропотамо”, където се е разиграл екшънът, се населява от фамилия Ропотамци, които от десетилетия враждуват с другата известна ромска фамилия – Гольовци. Сблъсъците помежду им са ежедневие, като поводите са най-различни – пари, дрога, територия и проституция, а дългогодишната им вражда е обхванала почти всички от семействата на двата рода. За случая е уведомен дежурен прокурор. Работата по случая продължава РУ-Кюстендил. Районната прокуратура е образувала досъдебно производство за нападение на полицаи при специализирана акция и води разследване за причиняване на телесна повреда на полицейски орган.