Ротари клуб-Дупница празнува 20-и юбилей

Ротари клуб-Дупница навърши 20 години от своето основаване. Учреден е на 14 септември 2000 г. Само 7 месеца след това вече е официален клуб и бива признат за член на световното ротарианско семейство. Това се е случило на 13 април 2001 г., точно навръх Разпети петък. Тогава е подписана и Хартата на РК-Дупница. Новината е изненадала цялото ръководство на Ротари в България, тъй като са свикнали търпеливо да чакат гръцките си приятели-гуверньори да бавят от 3 до 5 години чартирането на новосформирани български клубове и да ги задържат със статут на „предварителен клуб“.
Дупнишкият клуб стартира с 27 членове, като през годините броят на активните ротарианци в Дупница варира от 17 до 31.
Клубът отбелязва своята 10-а годишнина с малък филм от 28 минути. В него е включено всичко, което ротарианците са постигнали през изминалите години. А то не е никак малко и е удвоено през второто десетилетие, с което мисията на Ротари интернешънъл, както и целите на дупнишкия клуб да служи на обществото са изпълнени.
И макар последната година да е особена и значително по-трудна, ротарианците не спират с добрите дела. Така дават личен пример на младото поколение в лицето на Ротаракт клуб-Дупница, чартиран на 27.11.2001 г., където се обучават и изграждат бъдещите лидери на ротарианския клуб.
Президентът на РК-Дупница Славчо Павлов отчете колко дълъг път е извървян от създаването на организацията до ден днешен: „През годините сме правили доста съществени инициативи. Спомням си как в началото започнахме с инвалидните пешеходни пътеки, това беше първият ни проект. Като по-значими инициативи мога да откроя апаратурата, която купихме за Детско отделение в болницата, както и оборудването на детска стая в Бърза помощ. Нека не забравяме и купуването на кувьоз за Детското отделение. Последният ни проект бяха чиновете в училищата, които брандирахме с ликовете на известни българи и възрожденци. Миналата година направихме и още пешеходни пътеки. Значима дейност беше и купуването на пречистватели на въздуха за детските градини. През годните сме организирали и много спортни и културни мероприятия. Надявам се да продължим с добрите дела и занапред“, каза пред „Вяра“ Славчо Павлов.

Димитър ИКОНОМОВ