РС – Кюстендил наложи наказания на мъж и жена, участвали в схема за телефонни измами, плащат иск за 54 хил. лв.

Районен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Мая Миленкова и двама съдебни заседатели, призна за виновни в измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай жена на 35 години и нейния мъж, на 44 години, и двамата от София. През периода от 05.07.2013 година до 22.07.2013 г., в условията на продължаващо престъпление, в съучастие като извършител и помагач, и други, неустановени по делото лица – извършители, с цел да набавят за себе си и за другите имотна облага, са възбудили заблуждение в петима души, от Смолян, Пловдив и кюстендилските села Радловци и Раждавица, че техни близки имат здравословни проблеми и са изпратени от лекар да получат парични суми за лечението им, като са им причинили имотна вреда в общ размер от над 66 283, 75 хил. лв. Жени от селата Радловци и Раждавица, Община Кюстендил са въведени в заблуждение, че дъщерите им са със счупен крак и парите са необходими за операция. Първата е предала на извършителката 1 500 евро и 2 800 лв., а втората – 2 000 лв.

За извършеното престъпление, РС – Кюстендил налага на Милена Д. и Стоимен Д. наказания от по 2 години „лишаване от свобода“, изпълнението на които се отлага за изпитателен срок от 4 години. Към момента на деянието, подсъдимите са неосъждани. Двамата са признали всички факти и обстоятелства от обвинителния акт на Районна прокуратура – Кюстендил и делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

Районен съд – Кюстендил уважи и предявения граждански иск, само от един от пострадалите- мъж от град Пловдив, на стойност 54  000 лв.

Присъдата подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд – Кюстендил в 15 – дневен срок.