Румен Гашаров спечели наградата „Майстора“ за 2022 г.

Отличеният в Кюстендил творец дарява 1000 лв. от паричната премия в помощ на украинските бежанци

Румен Гашаров е носителят на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора. Церемонията се проведе в художествената галерия в Кюстендил. Връчването на наградата става традиционно на 1 февруари, в деня на рождението на Майстора.

Преди това бяха поднесени цветя на паметника на Майстора, който се намира пред сградата на галерия. Цветя поднесоха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Иван Андонов, зам.-кметовете Росица Плачкова и Виктор Янев, секретарят на Община Кюстендил Светослав Василев и директорът на Художествена галерия “Владимир Димитров Майстора” доц. д-р Валентин Господинов.


Носителят на националната награда “Владимир Димитров-Майстора” за 2022 г. Румен Гашаровполучи отличието си от председателя на ОбС в града Иван Андонов. Номинацията е направена за изложбата „Бруто – нето“, представяща творчеството на Гашаров през годините. За 60 години творчески път, той създава значително количество живописни платна, колажи, илюстрации.

От името на наградения беше прочетено слово. В него се казва: “Наскоро проумях, защо Борис Георгиев е нарекъл портрета на Владимир Димитров – Майстора земетръс. Защото всяко ново, силно художествено явление предизвиква разместване на културните пластове. Някои се издигат, други безвъзвратно пропадат. Майстора е точно от тези художествени явления, които с появата си поставят едно ново начало в българската изобразителна култура. Мнозина мислят, че трябва да са новатори всеки ден. По-скоро трябва да изхождат от традицията, ако могат да я развиват. Радваме големият интерес, който моята изложба предизвика сред младата публика. Навярно картините не са само отражение на миналото, а имат значение и днес. Благодаря за наградата“.

Наградата на името на Майстора се състои от статуетка, диплом и ваучер на стойност 8 000 лв. По волята на носителя на наградата ще бъдат връчени 1 000 лв. в помощ на украинските бежанци.
Награден посмъртно с националната награда беше и Румен Жеков. През тази година номинираните за престижното отличие бяха и Богдан Александров, Валентин Дончевски, Красимир Русев и Николай Тодоров. Традиционно в галерията в Кюстендил днес беше открита и изложба на миналогодишния носител на приза – Атанас Парушев. Участниците в отбелязването на 141-вата годишнина от рождението на Майстора посетиха днес и къщата му – музей в с. Шишковци, община Кюстендил.