Румънец отива на съд за тежката катастрофа край Градево с един загинал и четири смазани автомобила

26-годишен румънски гражданин отива на съд за причиняване на смърт по непредпазливост, както и четири катастрофи, съобщиха от Апелативната прокуратурата в София.

От обвинението допълват, че Й.П. е правоспособен водач, който се е занимавал с международен превоз на плодове и зеленчуци.

На 19 май 2021 г. мъжът управлявал товарен автомобил от Гърция за Румъния, като камионът бил натоварен с 4 000 кг домати, при допустимо тегло до максимум 2 500 кг.

Около 18 ч. румънският шофьор се движел със скорост от 72,1 км/ч в двупосочен участък на път в района на благоевградското село Градево, след местността „Предела“. Той не се съобразил с релефа на местността – последователни остри завои в участък от пътя със значителен попътен наклон и остър десен завой, както и с превозвания товар, който не бил укрепен.

Освен това наличието на подпорна бетонна стена с височина 1,50 м значително ограничавала видимостта в двете посоки.

След продължително спускане и при навлизане в завой, за да не допусне странично преобръщане, Й.П. отклонил камиона от пътното платно. Заради това ударил движещия се насреща лек автомобил. Румънецът се опитал да отклони камиона, но не намалил скоростта и не спрял.

Вторият удар бил с лека кола, като и след него обвиняемият продължил да шофира със същата скорост.

Междувременно заради ударите била нарушена целостта на термофургона, като част от термопанелите достигнали до асфалта, оставяйки следи, и ударили движещия се насреща трети лек автомобил.

Шофьорът на леката кола спрял веднага. При силния удар от термопанелите колата била избутана към мантинелата, а панелите се заклинили в една от предните врати. Няколко картонени касетки с домати паднали върху тавана и челното стъкло на колата и то се счупило. Шофьорът починал на място.

Заради шофирането на румънеца, камионът се обърнал върху лявата си страна. При плъзгането камионът ударил спрелият на място още един лек автомобил.

Предстои делото да продължи в съда.