Румънското правителство оцеля след вот на недоверие

 

27-13-05-918a15d1afc5cb4b916c3a41a3fbf317Правителството на румънската Социалдемократическа партия оцеля след вот на недоверие в парламента, внесен от десноцентристката опозиция, като парламентаристите от управляващата коалиция се въздържаха от гласуване, предаде „Ройтерс”.

Вотът на недоверие се нуждаеше от 233 гласа, за да бъде свалено правителството. В негова подкрепа обаче гласуваха 161 от присъствалите общо 432-ма депутати.

Депутатите и сенаторите от управляващата коалиция на Социалдемократическата партия и техният партньор Алианс на либералите и демократите, както и от Демократичния съюз на унгарците в Румъния се въздържаха от гласуване.

Той бе внесен още миналата седмица от Националнолибералната партия и от още една опозиционна сила – Съюз за спасение на Румъния, и бе озаглавен “Правителството Гриндяну – правителство на националната провокация. Не легализирайте кражбата в Румъния”.

Опозицията настоява правителството да признае “грешката” с приемането на правителственото постановление, което щеше да декриминализира някои корупционни деяния, и да подаде оставка.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който щеше да бъде един от пряко облагодетелстваните от поправката, заяви, че депутатите от партията продължават да подкрепят правителството на Гриндяну. Драгня не вижда защо кабинетът да подава оставка.

Двете партии в правителството – Социалдемократическата и Алиансът на либералите и демократите, контролират 250 места в 465-местния парламент. Внеслите вота Националнолиберална партия, Съюз за спасение на Румъния и присъединилата се към тях партия “Народно движение” имат общо 167 депутати.

Партията Демократичен съюз на унгарците в Румъния, която критикува правителственото постановление, но не гласува в подкрепа на вота, има 30 гласа, а други 18 гласа имат представителите на националните малцинства, които традиционно подкрепят правителството.