Румяна Арнаудова: ТЕЦ „Бобов дол” е горил отпадъци в разрез с разрешителното

Жандармерия бе окупирала в сряда входа на централата.
  • МОСВ ще проверява дружеството най-малко месец

 

В пещите на ТЕЦ „Бобов дол” в разрез с комплексното разрешително са изгаряни биомаса и RDF отпадъци. Това става ясно от изявление на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с проверките вчера в четирите ТЕЦ-а, свързани с Христо Ковачки.

 

Румяна Арнаудова

Внезапните проверки в „Топлофикация – Перник” АД, ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД, „Топлофикация – Сливен” ЕАД и ТЕЦ „Брикел” ЕАД, възложени от главния прокурор Цацаров, са заради информация от ДАНС за опасност за екологичната сигурност на България.

 

„Възложили сме документална проверка на всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци – дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано по надлежния ред и какво е било изгорено”, заяви пред медиите говорителката на прокуратурата. Стана ясно, че срокът на проверката може да бъде удължен от един  до три месеца.

В ТЕЦ „Бобов дол“ в сряда сутринта в централата са влезли експерти на екоминистерството, както и лаборатория за измервания на въздуха. На място бяха и жандармеристи с няколко буса.

 

Проверката е дълго чакана от живеещите в Големо село, Мало село, Мламолово и Долистово, които вече от няколко години се оплакват от смрад и много тежки миризми от ТЕЦ-а. Както е известно, хората от района многократно протестираха заради замърсяване на въздуха и питейната вода, но досега нямаше кой да ги чуе. Явно никой не обърна внимание и на медиите, които редовно информирахме за проблемите в централата – от нередовното заплащане на заплатите до глобите, налагани на дружеството за замърсяване на околната среда (последната от които бе 40 000 лв., наложена от РИОСВ-Перник миналата година и след обжалване потвърдена от Районния съд в Дупница в началото на август тази година именно заради смесване на въглища с биомаса). Не бяха чути и призивите на екоорганизациите в ТЕЦ „Бобов дол” да не се горят отпадъци, тъй като това ще замърсява въздуха, почвата и водите. Още преди месеци и най-голямата екоорганизация „Грийнпийз” официално оповести, че централата се нарежда сред главните виновници за високи нива на опасни вещества във въздуха в Европа.

Припомняме, че през юли 2018 г. ТЕЦ „Бобов дол” поиска разрешение за изгаряне освен на въглища и биомаса, и на отпадъци, но без да променя горивната си инсталация или да инвестира в нови модерни пречиствателни системи. Тогава екозащитниците апелираха Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и МОСВ да не разрешават на ТЕЦ-а  да гори отпадъци. Призоваваха още двете институции да санкционират нарушителите на екологичните норми, да насърчават съвременни технологии, които не замърсяват и не променят климата. Апелираха също да се планира поетапно и разумно преминаване от енергетика, основана на изкопаеми горива, към енергетика на възобновяемите енергийни източници.

Емил Христов

През август 2018 година МОСВ разреши пробно изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Бобод дол” за срок от 6 месеца. По официални данни ТЕЦ „Бобов дол“ гори отпадъци „за експериментални цели“ от ноември месец 2018 г., с разрешение на министъра на околната среда и водите. Централата започва да гори слама, за да се прецени дали системите, които са предназначени за горене на въглища, ще могат да се ползват за горене на боклук.

„Бобов дол” ЕАД, „Топлофикация – Сливен” ЕАД и ТЕЦ „Брикел” ЕАД е възложена заради информация от ДАНС за опасност за екологичната сигурност на България.

„В централата въглищата масово се замесват с RV отпадъци биомаса, вследствие на ликвидацията на Мини „Бобов дол” и оскъпяването на горивото въглища. Не е ясно обаче колко и какви боклуци влизат в пещите на централата и какви газове излизат от комините й, какви емисии се отделят при изгарянето на отпадъци, какво е наличието на различните замърсители: прах, серни и азотни оксиди, въглероден оксид, тежки метали, общо органичен въглерод, хлоро и флоро водороди, диоксиди и флурани. Без отговор е и въпросът как всичкото това се отразява на въздуха и здравето на местното население”, възроптаха живеещите в Бобовдолско. От екоминистерството обаче отказаха да предоставят данни за експерименталното горене на RV отпадъци биомаса, защитавайки тезата, че исканата информация съдържа производствена или търговска тайна. Така до ден-днешен не е ясно какви отпадъци и в какви количества се изгарят като част от този процес на експериментално горене. Масово е мнението, че с издаденото разрешително се развързват ръцете на ТЕЦ-а да гори всякакъв боклук.  

През април 2019 г. ИАОС обяви, че позволява горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Даден е картбланш за изгаряне на общо 35 000 тона годишно отпадъци – пластмаса, текстил, опаковки, дървесина и други. Разрешението за горене на отпадъци е издадено без пълна оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/. Решението е взето независимо от стотиците писма, изпратени от граждани до директора на ИАОС -Изпълнителната агенция по околна среда Георги Балчев и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Сроковете за оспорване на решението са кратки, но въпреки това „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ и двама граждани, живеещи в близост до централата, успяват да изпратят жалби. МОСВ обаче потвърди решението, което предстои да се обжалва пред съда, като  първото заседание по делото в Кюстендилския административен съд е насрочено за 24 септември.

Неприятната изненада дойде от пожара във „Феникс Дупница“, който фокусира вниманието и към ТЕЦ „Бобов дол“. След  инцидента собственикът на „Феникс Дупница“ Кольо Илиев обясни пред „Вяра”, че ТЕЦ „Бобов дол“ е прекратил договора с тях за изгаряне на боклука. Местните коментират, че ТЕЦ-ът  гори боклук от Италия, който пристига на морските ни пристанища и се транспортира до Големо село с жп композиции. Най-вероятно в докарваните бали има остатъчни производствени и битови отпадъци, които не могат да бъдат оползотворени чрез рециклиране или компостиране – щадящи природата практики, които се прилагат в Италия. Предположенията са, че боклукът е възможно най-лошият, а не слама и хартии.

Както писахме, дни преди проверката, разпоредена от гл. прокурор, с проблема се занимава и местната управа в Бобов дол. На заседание на Общинския съвет бе прочетено писмо от името на жители на община Бобов дол, които искат да знаят колко и какви отпадъци гори ТЕЦ „Бобов дол”. „Ние имаме това право. Такова е решението на Административен съд – София-град от 20 юли 2019 година, по жалба на екологичното сдружение „За Земята – достъп до правосъдие”, се казва в изявлението. В него пише още: „На 25 юли Европейската комисия взе решение да предяви иск срещу Република България и Испания в Съда на Европейския съюз за лошото качество на въздуха. България не се опази от пределно допустимите стойности на серен диоксид. Европейският съд осъди България и на 5 април 2017 година, че не е спазила пределно допустимите норми на праховите частици. Българските централи са със стари инсталации, които не са пригодени за изгаряне на отпадъците. Съществува опасност, когато се изгарят тези отпадъци, да излизат различни замърсители, защото има други филтри. В тях може да попаднат замърсители с най-различно съдържание, включително пластмаса, която съдържа хлор и така в атмосферата може да излизат диоксиди и флурани от т.нар. устойчиви органични замърсители, които нямат изгаряне и са много опасни за здравето на населението. Те се натрупват в околната среда, в атмосферата, в почвата и в крайна сметка в нашата храна. Съгласно мнението на софийските магистрати, че е издадено разрешително от Изпълнителната агенция по околната среда да се променя използваното гориво, т.е. въглищата да се допълват с RV отпадъци биомаса, смятаме, че има сериозни екологични последици. Считаме, че е крайно време да се направи екологична оценка за въздействие върху околната среда.”

Междувременно стана ясно, че на 12 септември в Дупница ще бъде проведена дискусия на тема „Защо не искаме горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”. Форумът е в хотел „Универсал”, започва в 18 часа. На 16 септември от 18 часа пък екологичните сдружения „Грийнпийс“-България и „За Земята“ канят на среща всички заинтересовани граждани, които искат да се включат в битката срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”. На срещата ще бъдат дадени подробности за съдебното дело, с което екологичните организации оспорват разрешителното за горене на отпадъци в ТЕЦ-а. Гражданите ще получат информация как да се включат в процеса като заинтересована страна. Тази среща ще се проведе в офиса на „Грийнпийс“ и „За Земята“, намиращ се на ул. „Кръстьо Сарафов“ №24 в София.

И още нещо – ден преди проверката в. „Вяра” поиска интервю от изп. директор на ТЕЦ „Бобов дол” Емил Христов, който обаче отложи разговор с мотив, че е зает с авария. В сряда също не успяхме да зададем въпросите си. Те обаче остават. Част от тях са:

– Защо ТЕЦ „Бобов дол” прекратява договора си с „Феникс Дупница”?

-Какви отпадъци на „Феникс Дупница” са можели да горят в централата преди пожара?

– Какви боклуци от Италия гори ТЕЦ „Бобов дол”?

-Ръководството на дружеството притеснява ли се от искането на гражданите и общинската управа на Бобов дол за изграждане на стационарен мониторинг на комина на ТЕЦ-а и евентуално обследване, както и от извършване на екологична оценка за въздействието върху околната среда?