Русия изпрати първите артисти в Космоса

Руски снимачен екип акостира успешно на МКС

Руската актриса Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко акостираха успешно на Международната космическа станция (МКС), за да започнат 12-дневна мисия за направа на първия филм в орбита, съобщи АФП.

Така Москва изпревари Холивуд в продуцирането на филми в космоса.

Русия изстреля космическа ракета с първите актьори космонавти. Ракетата “Союз-2.1а” излетя от стартова площадка 31 на космодрума „Байконур” в 11,55 българско време. Тя изведе в космоса пилотируемия кораб “Союз МС-19”, който след тричасов полет ще се скачи в 15,12 ч. българско време с Международната космическа станция.
Космонавтът Антон Шкаплеров ще достави до МКС актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко.
В станцията ще бъдат заснети части от космическата драма с работно заглавие “Вызов” /”Предизвикателство”/ – съвместен проект на „Роскосмос”, телевизионния Първи канал и студио “Йелоу, блек енд уайт”. Копродуцент на филма е лично шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин. С подготовката на филма плътно се е ангажирал директорът на руската държавна телевизия Константин Ернст.
Основен сценарист е Бакур Бакурадзе, с когото Шкаплеров работи по филма “Салют 7“.
Пересилд ще играе кардиохирург, спешно пратен до МКС, за да спасява живота на космонавт. Освен тя и Шипенко, целият наличен състав на МКС ще има роли в лентата. Снимките на “Предизвикателство” ще започнат веднага след отделянето на “Союз МС-19”.
На 17 октомври се очаква Шипенко и Пересилд да се върнат на Земята на космическия кораб “Союз МС-18” заедно с космонавта Олег Новицки. 12-дневният престой на актьорите в космоса ще струва 2 милиарда рубли (46 млн. лв.)
Юлия Пересилд е 36-годишна звезда на съвременното руско кино. Завършила е ГИТИС, актриса е в Театъра на нацията, снимала е в “Край”, “Битката за Севастопол“, ”В мъглата“, ”Угрюм-река“, ”Зулейха отваря очи“.
Клим Шипенко е на 37 г., завършил е Калифорнийския университет, актьор, режисьор, драматург. Той е режисьор на руския “Салют 7”. Командирът на полета Шкаплеров е космически ветеран – той има три експедиции до МКС и 533 дни престой в орбита.