Русия санкционира “Арсенал”, “Дунарит”, “Емко” и още 12 фирми от България

Русия наложи санкции на българските заводи ВМЗ, “Арсенал”, “Дунарит”, “Терем”, “Емко” и още десет военни предприятия. Това стана ясно от списък, публикуван на сайта на руското правителство. Санкционирани са общо 74 компании от 11 държави. Всички те са от страните, които Русия посочи за “неприятелски” заради санкциите, които и наложиха за военната агресия срещу Украйна. Освен от България, санкционираните фирми са от Германия, Полша, Словакия, Литва, Чехия, Великобритания, САЩ и др. На руските компании е забранено да търгуват със санкционираните компании. Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество може да дава изключения за отделни сделки.
Санкционираните български фирми са: “Арсенал”, ВМЗ, “Бета Корп”, “Аркус” Ко, “Дунарит”, “Терем”, “Балканроус Трейдинг”, “Балкан Хънтър”,“ЕЛ карт”, “ЕИМ Трейд”, UMT / УМТ, “Сейдж Консултантс”, “Хартфорд интернешинел Груп”, “Металика-АБ”, “Емко“.
Публикуваното решение допълва вече съществуващ списък със санкции от 11 май. То влиза в сила в деня на публикуването – 8 ноември. Санкциите срещу българските компании в областта на военната промишленост идват, след като парламентът реши България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна.
С решението си депутатите възложиха на правителството да представи каква военна помощ може да се окаже на Украйна, съобразена с възможностите на България, в рамките на един месец. Украинският посланик в България съобщи, че Киев е поискал от София системи за противовъздушна отбрана, зенитно-ракетни комплекси, гаубици и снаряди. Всички останали държави, които са санкционирани от Русия, предоставят военна помощ на Украйна. България досега не е дарявала оръжия и боеприпаси на страната. По-рано се появиха данни, че произведено в България въоръжение стига до Украйна през други страни.