Руснаците отиват на избори без избор, опозицията е отстранена

В Москва е невъзможно да гласуваш на парламентарните избори за някой критик на Владимир Путин. Затова пък можеш да спечелиш апартамент или кола.

След осем месеца репресии срещу антикремълските движения гласоподавателите, с редки изключения, ще могат да избират между непопулярната партия на властта “Единна Русия” и цяла тълпа анекдотични кандидатури или послушни формации.

Няма какво да подхрани ентусиазма за този вот, който ще протече от петък до неделя.

“Всъщност нямаме никакъв избор. Всички го знаем, всички го виждаме. Невъзможно е да гледаш позитивно на тези избори (…), това е само фарс”, коментира Григорий Матвеев, осветител в московски театър.

За да надуе избирателната активност, мегалополисът се е окичил с афиши, насърчаващи хората да гласуват онлайн – от своите канапета. За капак е организирана и томбола с печалби като жилище или автомобил.

От друга страна обаче почти не се води кампания за 450-те депутатски места, ако не се броят предизборните плакати тук-таме и няколко закъснели телевизионни дебата.

По липса на реална конкуренция се очаква партията “Единна Русия” да запази мнозинството си от две трети гласове в Държавната дума, необходимо за промени в конституцията. През 2020 г. тя разреши по този начин на Владимир Путин да остане на власт до 2036 г.

Тази политическа сила изглежда ще се наложи и в повечето местни и регионални избори, насрочени по същото време.

 

Това не са избори

 

“Единна Русия” впрочем е непопулярна – с 28 на сто положителни отзиви според института ВЦИОМ, близък до властта.

Причина са множеството корупционни скандали и един начин на живот, контрастиращ със спада в реалните доходи на руснаците, засилен от пандемията.

“Има една каста граждани – високопоставените служители и депутатите, които живеят съвсем различен живот”, обяснява Николай Рибаков, лидер на малката либерална партия “Яблоко”, толерирана от Кремъл.

Ирина Петрова от Москва, която се занимава с изкуство и споделя, че е разочарована путинистка, допълва: “Да оставиш народа си да гладува, не е правилно”.

А президентът Путин е все така популярен и се включи в кампанията.

На конгрес на “Единна Русия” в края на август той обяви финансова помощ за 44 милиона пенсионери, полицаи и военни – категории хора от ядрото на нейния електорат.

И обсипа “енергичните й, активни” кандидати с похвали, посрещнати с гръм от ръкопляскания.

Същевременно най-популярните критици на Кремъл бяха отстранени от надпреварата, хвърлени в затвора или поставени под домашен арест. Други избраха изгнанието.

Вълната от репресии стартира през януари с ареста на Алексей Навални при завръщането му в Русия след отравяне, за което той обвинява Кремъл.

През юни движението му бе обявено за незаконно с мотива, че е “екстремистко”. Според един от съратниците му този вот за парламент “вече няма нищо общо с избори”.

“Всички са изключени от надпреварата (…), направено е всичко, за да получи “Единна Русия” смазващо мнозинство”, каза за АФП Леонид Волков, живеещ в изгнание.

Според него обаче е възможен “натиск върху Путин” посредством стратегията на лагера му, наречена “умно гласуване” – във всеки окръг да се подкрепя кандидатът с най-много шансове срещу кандидата на Кремъл. Метод, който няколко пъти вече е донесъл успехи.

Доверие

По думите на Пьотър Толстой, зам.-председател на досегашната камара, тези противници е трябвало да бъдат спрени, защото според него искат “да свалят сегашната власт с революционни методи”.

“Това са един вид талибаните на руската интелигенция”, заяви той пред АФП.

Опозицията пък смята, че гласуването ще протече с нарушения, по-специално заради възпрепятстваното наблюдение на изборите.

Международните наблюдатели от ОССЕ няма да присъстват, тъй като организацията не получи разрешение да изпрати достатъчно хора.

Властите премахнаха и уебкамерите, които заснемаха от години избирателния процес във всяка секция.

А много медии и независими НПО-та бяха обявени за “чуждестранни агенти” – позорен етикет, който затруднява дейността и финансирането им.

Но според депутата Толстой руснаците гласуват доверие на своите ръководители.

“Те искат да има икономическо развитие и чувство за сигурност. А всичко това им е осигурено днес от руската власт”, казва той./ mediapool.bg