Ръст на желаещите да работят в чужбина в Благоевград

Все повече хора искат да заминат на работа в чужбина в Благоевград. Това отчитат през последните няколко месеца фирми, които се занимават с износ на работна ръка. Въпреки ограниченията за влизане в много държави, хората, които се готвят за работа в чужбина през лятото, са се увеличили почти двойно в сравнение със същия период на миналата година.

Венцислав Дуев има агенция в Благоевград, която осигурява работа предимно в Кипър, Гърция и Германия. Казва, че на сезон досега е изпращал около 4000 души на работа в чужбина. Причината тази година желаещите да са повече е, че много от хората са останали без препитание у нас. Основно търсят работа в сферата на туризма. Работодателите нямат изисквания служителите да имат поставени ваксини или да са изкарали COVID-19.

“Имаме най-разнообразни кандидати, от така наречените сини якички или персонал, който е работният, до белия – мениджърския екип. Не е тайна, че парите, които нашите сънародници изпращат по една или друга форма към роднините си в България, надвиша размера на чуждестранните инвестиции”, заяви Красимир Дуев.

Промяна в заплащането, което предлагат работодателите от туристическия бранш в чужбина няма, но заради пандемията броят на тези, които търсят служители от България, значително е намалял. Очакванията са и по-малко хора да успеят да заминат преди летния сезон.

“Те хубаво кандидатстват, но няма къде да ги позиционираме тези хора. Да се строят нови хотели, един собственик на хотел да отваря втори, трети, сега се стопира, тъй като пак казвам има ненаказуемост”, допълни Красимир Дуев.

Около 6000 студенти у нас всяка година заминават на лятна бригада в Америка. Обикновено програмите стартират в средата на май месец. Тази година обаче се очаква да заминат по-малко студенти.

Стоян Иванов учи първа година магистратура и вече пет пъти е бил на бригада. Надявал се е и тази година да може да замине, но след усложнената пандемична обстановка не е подавал документи за виза.

“Аз лично такъв вариант мислех още октомври, но като видях ноември как скачат случаите в България и като цяло в света, се отказах тази година да подавам документи за J 1 виза и да заминавам в Америка да поработя. Имам приятели, които пробваха, подадоха документни, издадоха им разрешително за работа”, добави студентът Стоян Иванов.

Стоян казва, че част от колегите му, които са се отказали от бригадите в чужбина, ще търсят работа на нашето Черноморие, където ще работят в сферата на туризма./БНТ