Ръст на заплатите в общинската болница в Дупница

Мария Иванова
  • Прокуристката Мария Иванова: Намалихме дълговете от 2,5 до 1,4 милиона лева

  • Здравното заведение вече може да се похвали с нов лапароскопски апарат

Ръст на заплатите на лекарите и медицинските сестри отчетоха в общинската болница в Дупница. От 1 септември брутните месечни възнаграждения са били увеличени. След актуализирането средната брутна заплата на един лекар в здравното заведение е 1600 лева, а една медицинска сестра се разписва срещу 1300 лева на месец. Помощният персонал и санитарите остават с минималната месечна заплата.
„Знаете, че това е болезнена тема за медицинските сестри в цялата държава, но успяхме да увеличим заплатите. Но гледайки към тях и опитвайки се да запазим труда им, започваме да пренебрегваме специалистите, които пък са носители на клиничните пътеки. Така че ще помислим и в тази насока. Когато постъпих, задълженията на болницата бяха в размер на 2,5 милиона лева. В момента са 1,4 милиона лева. Около 900 000 лева от тях са по ЕСКО договора (460 000 лева) и заема към банката (442 000 лева). В тези 1,4 милиона лева влизат и начислените заплати за месец август и септември, както и неизползвани отпуски. Нямаме просрочени задължения към доставчици, което преди време беше един от големите проблеми на болницата”, каза пред „Вяра” прокуристът на дупнишката общинска болница Мария Иванова.
По думите й специалисти от съседните градове вече изявяват желание да започнат работа в лечебното заведение. В момента в болницата работят лекари от Благоевград, Кюстендил и София.
„Всички добри специалисти са добре дошли при нас. Медицински сестри също искат да започнат работа при нас, което говори много добре за свършената работа. Няма съкратени служители, наскоро е нямало и пенсионирани”, допълни Иванова.
Тя коментира и Акушеро-гинекологичното отделение, което нашумя през пролетта с протеста срещу евентуалното му закриване.
„АГ отделението не беше проблемно, други хора го изкараха такова. Истината е, че то не работеше, а съществуваше. Откакто началник там е д-р Кръстев, отделението има повече пациенти. Не само е на положителен финансов резултат, но е покрило и загубите от дейността на предишния ръководител. Болницата е стабилизирана и работи добре. Има инвестирани над 200 000 лева в апаратура. Купихме чисто нов лапароскопски апарат. Знаете, че сме водещи в района по ендоскопска хирургия. На първо място сме при коремната хирургия и ендоскопските операции. Въпрос на време е и гинеколозите да работят лапароскопска хирургия, касаеща гинекологичните операции. Лампите и масите в операционните също са чисто нови. Купихме нови легла за бебенцата. Лека-полека правим всичко необходимо, за да може хората на Дупница да се чувстват по-комфортно в нашата болница. Ще започнем да подобряваме чисто комуналните условия. Искаме да ремонтираме стаите, за да им бъде по-добре на пациентите. В момента сме в процедура и за закупуването на нов рентгенов апарат. Тя се проверява в Агенцията за обществени поръчки, избрани сме на случаен принцип. Ще го купим на изплащане. Имаме и нов ехокардиограф на водещ производител. Рентгените тук са на повече от 40 години”, каза още прокуристът.
Мария Иванова допълни, че се надява след кметските избори местното управление да помогне, за да бъде закупен нов компютърен томограф.
„Отворени сме към всякакви дарения. Сума ти народ ми се обажда за евентуална помощ към нас, но всичко остана до телефонните обаждания. Единствено г-н Емил Гущеров дари ЕКГ апарат за родилното отделение. Няма други желаещи да правят дарения. Въпреки това се справяме добре”, завърши прокуристът на общинската болница в Дупница.