Ръст на случаите на домашно насилие у нас

Снимката е илюстративна

Адекватна ли е държавата при тези ситуации?

Драстичен скок на случаите на тормоз вкъщи. Три пъти повече разследвания срещу домашното насилие през първите 6 месеца на 2021 г. в сравнение със същия период на 2019 г., сочат данни на СРП. Адекватна ли е държавата при тези ситуации? НПО алармират, че случаите се увеличават, 40 са досъдебните производства до момента.

Една от жертвите на домашно насилие от Русе разказва, че в началото е имало натиск към характера й за промяна, после са започнали психическият и физическият тормоз.

6 години младата жена е търпяла несгодите в дома на съпруга си и родителите му, била е лишена от правото да се среща с приятели и роднини, без право на глас. Тя приканва потърпевшите да потърсят помощ.В България няма регистър на насилниците. Адвокатът Нели Чобанова беше част от работната група, която предлага промени в закона. По нейните думи е необходимо да се създаде механизъм, в който да се включат представители на полицията, психолози, лекари и социални работници, за да може да се реагира незабавно при сигнал за домашно насилие./НОВА