Рязък скок на желаещите да се ваксинират в Чехия

Пред центровете за ваксинация в Прага и други големи градове в Чешката република се образуваха опашки преди обявения от утре локдаун за хора, които не са ваксинирани срещу коронавирус и не са преболедували, съобщи чешката телевизия.
Хората, които чакат пред центровете за ваксинация в Прага, трябва да чакат на опашка до четири часа. Натоварването на медицинския персонал рязко се увеличи през последните дни.
Един от центровете за ваксинация работи без предварително записване на централната гара в Прага. В навечерието на блокирането персоналът премина към 12-часово работно време. Всеки ден там се поставят инжекции на повече от 500 граждани. Най-голямо е търсенето на единична доза от ваксината на американската компания Johnson & Johnson от страна на хората под 30 години.
В Чешката република, която има население от 10,7 милиона души, са регистрирани най-големият брой нови случаи на ковид от началото на пандемията в продължение на два дни миналата седмица – почти по 23 000 на ден. Общият брой на заразените с коронавирус по време на пандемията достигна 1 995 291 души. От тях 1 760 057 души са се възстановили, а 32 079 са починали от усложнения./БГНЕС